Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Корисне

Сонячні батареї для оселі: чи вигідна така інвестиція?

Чи можуть сонячні панелі забезпечити потреби домівки в електроенергії? Які краще обрати? Яка вартість встановити таку розкіш у себе на подвір’ї?

Інформатор БІГ поспілкувався з фахівцем з встановлення та експлуатації сонячних панелей, який пояснив усі тонкощі використання сонячної енергї.

Спочатку варто зазначити, що є два види соняхних електростанцій: мережеві (або безакумуляторні) та акумуляторні. У обох видів є очевидні переваги, проте варто з’ясувати, що підійде саме вам. Якщо ви обираєте сонячну батарею за принципом “не хочу платити за електроенергію” — вам підійде мережева електростанція.

Мережева сонячна електростанція являє собою підклас сонячної електростанції, який підключений до комунальної електричної мережі. Мережева сонячна електростанція складається з сонячних панелей, одного або декількох інверторів, блоку обліку енергії та обладнання для підключення до мережі. Така сонячна панель може або зменшити енергоспоживання, або повністю покрити потреби будинку та видавати більше енергії, аніж споживається. З такими панелями можна підключити “зелений” тариф — зайва вироблена електроенергія “перетвориться” на гроші.

За словами фахівця, така станція економічно вигідна — за 5 років можна окупити свою інвестицію, потім 25-30 років перекривати свої потреби в енергії.

Проте є таки й недоілк у такої СЕС — працюють вони лише при наявності електромережі від постачальника. Для підключення “зеленого” тарифу необхідно укласти договір з Обленерго.

Але така станція — доволі вигідна, оскільки вона здатна повністю покрити потреби споживача, та навіть може приносити кошти. Якщо у вас садове товариство чи кооператив, і через це ви не можете підключити “зелений” тариф  — станція допоможе суттєво зменшити споживання електроенергії.

Другий тип СЕС — акумуляторна, гібридна, автономна. Ці станції мають акумуляторний блок, який дозволяє мати свою електроенергію навіть у випадку вимкнень світла. Наприклад, якщо Обленерго вимкнуло світло на один день, то споживач має власну електроенергію з акумуляторів, а якщо день ще й сонячний — це вироблення додаткової електроенергії. Такі станції вирішують два завдання: зменшення загального споживання енергії та споживач залишиться з електрикою у разі вимкнень світла.

Використовувати на території свого будинку можна будь-який тип сонячних електростанцій. Заборон на їх використання наразі немає, а навіть навпаки: програма “зелений” тариф є заохоченням до більш раціонального та екологічного використання енергії, без шкоди для навколишнього середовища.

Враховуючи кліматичні умови БІГ-регіону, використання сонячних панелей доволі вигідне. В України приблизно на 20% більше сонячної радіації, що перетворюється на сонячну енергію, ніж в Німеччині, яка є лідером з використання СЕС. Тобто, для використання сонячних панелей в нашій країні є всі умови. Але як щодо фінансового аспекту?

Ціни з урахуванням самої сонячної панелі, її типу та послугами, які надаються компанією-інасталятором ми теж дізналися.

Найпростіша мережева СЕС (приблизно 5 кВт) з урахуванням всіх послуг коштуватиме від 5 тисяч доларів, а найдорожчий варіант — акумуляторна СЕС з додатковим обладнанням — 30 тисяч доларів. Залежить усе від потреб людини — якщо не хочеться платити за електроенергію та отримувати ще й додаткові гроші, тоді підійде простіша, мережева станція. Друга потреба — мати електроенергію, коли є відключення. Для цього ідеально підійде акумуляторна СЕС.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що російські хакери атакували сервери вступної кампанії

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Олександра Ломачук

Нагору