Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Селищ міського типу в Україні не буде

Верховна Рада України ухвалила законопроект №8263:  дерадянізація адміністративно-територіального устрою України. передбачає ліквідацію статусів   селищ міського типу та міст районного чи обласного значення.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на ресурс Адвокат права.

Зазначається, що таке чинне з 1981 року регулювання питань адмінтерустрою має бути замінене.

Задля цього потрібно
встановити чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ сіл.

Так само на  рівні закону має бути закріплена процедура найменування та перейменування населених пунктів, спрощення процедури встановлення меж населених пунктів тощо.

Взамін відповідні населені пункти отримають статуси міст, селищ або сіл.

  • Місто: населений пункт із компактною багатоповерховою забудовою та населенням не менше 10 тис. осіб.
  •  Селище: населений пункт із садибною забудовою та населенням понад 5 тис. осіб.
  • Село:  населений пункт із садибною забудовою та населенням менш як 5 тис. людей.

“Нардепи у різних інтерв’ю зазначають, що жодний населений пункт, що наразі перебуває в категорії міста, не буде переведений до селища або села в силу ухвалення даного законопроекту, а збереже поточну категорію”, – йдеться у повідомленні.

Таким чином, за новим законом, селищ міського типу перейдуть у категорію селищ, а міста республіканського, обласного та районного значення – у категорію міст.

Однак є ще один нюанс.

“На практиці ми маємо компактні поселення і поза межами міст, сіл, селищ. Тому законодавець вводить поняття «поселення», що «є компактним місцем проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення».

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що роботодавці можуть отримати фінансову допомогу за працевлаштування безробітних та внутрішньо переміщених осіб.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

 Фото з відкритих джерел 

Нагору