Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

«Рука допомоги»: кому дадуть безвідсотковий кредит на власну справу

В Україні поновлено програму «Рука допомоги», яка діяла з 2016 року і була призупинена з початком повномасштабної війни. Вона спрямована на кредитування непрацюючих громадян із малозабезпечених сімей на початок чи розвиток власного бізнесу.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Урядовий портал.

Зазначається, що на реалізацію програми держава виділила 9,6 млн грн.

Перезапуск програми обумовлений прагненням створити механізми підтримки вразливій категорії родин для організації підприємницької діяльності і здобуття економічної самостійності. Це набуло особливої актуальності з початком повномасштабної війни, розв’язаної рф.

“Програма дає можливість непрацюючим працездатним особам з числа членів малозабезпеченої сім’ї отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття чи розвитку власного бізнесу”, – йдеться у повідомленні.

Фінансова допомога надається на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власної справи.

Учасник програми може отримати безвідсотковий кредит від держави строком на 3 роки для започаткування власного бізнесу.

Варіанти повернення допомоги:

· або після закінчення трирічного строку з дати її отримання, однією сумою (протягом 30 календарних днів)

· або достроково, частинами відповідно до графіка, погодженого центром зайнятості.

Зверніть увагу: сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ.

Випадки, у яких не треба повертати надану фінансову допомогу:

– якщо підприємець сплатив податки, збори і ЄСВ в сумі, що перевищує суму наданої допомоги;

· якщо у перший рік з дати отримання допомоги підприємець працевлаштував за направленням центру зайнятості не менше 2-х осіб із малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на два роки.

Для отримання такої допомоги людина, яка має бажання розпочати підприємницьку діяльність, має звернутися до найближчого Центру зайнятості.

Там подати до створеної при Центрі зайнятості Комісії з питань надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої родини:

– заяву про надання фінансової допомоги

– бізнес-план

– довідку про несудимість.

Урядовий портал зауважує, що до складу Комісії включаються представники центру зайнятості, представники органів соціального захисту населення, органів місцевого самоврядування, територіальних органів ДПС, організацій (об’єднань) роботодавців і профспілок (за згодою).

“Комісія розглядає документи і – після засідання – надсилає претенденту на фінансову допомогу письмове повідомлення про прийняте рішення. Якщо рішення позитивне, людина має створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа-підприємець протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення”, – зазначається у повідомленні.

ДОВІДКА. Програму було розроблено спільно зі Світовим банком, у 2016 -2018 рр. вона була пропілотована у Львівській, Полтавській, Харківській, Донецькій, Житомирській, Чернігівській областях і зарекомендувала себе як успішний соціальний проект. За цей період 237 підприємців змогли започаткувати власну справу.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у межах урядової грантової програми з підтримки малого та середнього бізнесу єРобота 19 господарствам Київської області затверджено виплати в розмірі 70,592 млн грн на розвиток садівництва, ягідництва, виноградарства і теплиць. На сьогоднішній день агропідприємства Київщини вже отримали 60,217 млн грн.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору