Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Онлайн-шопінг і шахраї

Під час покупок в інтернеті можна нарватися на аферистів.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Національну поліцію України.

“Магазин на дивані” – так часто називають онлайн-шопінг. Справді, зручно: неспішно можна вибрати товар, порівняти ціни, поцікавитись відгуками. В інтернеті купив – на пошті забрав бажану річ.

Однак є і немало випадків, коли після оплати товару продавець зникає, або приходить зовсім не те, що замовив тощо.

Фахівці кіберполіції розповіли про найпоширеніші схеми обдурювання онлайн – покупців та про те, на що варто звернути увагу під час онлайн-шопінгу.

Найпоширеніші шахрайські схеми:

Продаж неіснуючих товарів за зниженими цінами;

Фішинг: шахраї створюють ресурси, зовні схожі на популярні інтернет-магазини, а під час оплати люди фактично передають дані банківської картки аферистам.

Слід пам’ятати, що шахраї намагаються максимально замаскуватися під добросовісних продавців, на своїх ресурсах розміщують гарні фото товарів, швидко відповідають охочим придбати речі та залишають фейкові позитивні відгуки «покупців»”, – кажуть правоохоронці.

Що робити:

  • купуйте та сплачуйте лише на перевірених ресурсах, перевірте правильність URL-адреси
  • сплачуйте гроші після отримання товару
  • не повідомляйте нікому дані своєї банківської картки
  • у разі купівлі на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи
  • перевіряйте сайти онлайн-магазинів перед оплатою товару на сервісі Кіберполіції “STOP FRAUD” або на сервісі Асоціації “ЄМА” CheckMyLink.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що аферисти масово надсилають на  Facebook-сторінки повідомлення з таким текстом: «Подивіться, хто загинув у ДТП, я думаю, ви його знаєте, так шкода…».

Також Інформатор БІГ розповідав, що шахраї надсилають користувачам Facebook повідомлення із запитанням “це ти у фільмі?”, а далі — посилання, схоже на сайт відеохостингу.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору