Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Що виросло, те виросло. Як з кабачка зробити ананас

Наприкінці літа кабачків на городі вистачає. Та й продають їх зараз недорого. Якщо ви вже заготовили на зиму салати-соління з кабачка, то спробуйте ще й екзотичний спосіб консервування цього овоча. 

Кабачки – справжня паличка-виручалочка для городників. Інформатор БІГ  розповідає, що про цей овоч із Північної Мексики у Європі дізналися лише в XVI ст.., і він досить швидко здобув популярність. Насамперед – своєю невибагливістю. Кабачки виростуть навіть тоді, коли огірки через посуху або відсутність поливу не вродять. Тоді на зиму кабачки солять чи консервують, і таким чином можна замінити огірки, хоча, звісно, смак відрізнятиметься. Молоді кабачки смачні смажені, з них роблять оладки і навіть… піцу.

Рятуйте, кабачки!

Та влітку дачники чи городники вже кричать: рятуйте, кабачки! Адже вони плодоносять досить довго. Заготовивши собі на зиму і вдосталь посмакувавши, багато господарів просто роздають урожай тим, у кого немає своєї грядки.

А тим часом кабачки можна перетворити в екзоти, надавши їм під час консервації смаку справжніх ананасів. У салатах взимку не відрізнити, ми вже куштували і вам рекомендуємо. І – ділимось перевіреним рецептом, для якого краще взяти «підстаркуваті» кабачки.

Кабачки як ананаси

Ми на літрову банку взяли майже порівну нарізаних кубиками кабачків (звісно, перед тим видаливши насіння) і стиглої жовтої аличі, але так, щоб кабачків вийшло трошки більше. Цим усім заповнити простерилізовану банку приблизно на дві третини. Залити окропом, дати постояти хвилин 5-7. Рідину злити і знову закип’ятити.

Жовта алича

Тим часом у кожну банку засипати склянку цукру, знову залити окропом, закрутити. Гарячі банки – «під ковдру», добре укутати і поставити на зберігання. Якщо готуєте, приміром, у трилітрових банках – те ж саме, але перший раз залити окропом не менше, ніж на 10 хвилин, і, звісно ж, цукру втричі більше.

До речі, не бійтеся покласти більше чи менше кабачків або аличі в банку, все одно буде смачно! Рецепт під силу навіть недосвідченій господині.

У процесі підготовки кабачок набуде смаку ананаса, скажімо, у популярному салаті з куркою не відрізните! А ще ми давали куштувати кубики «ананаса» знайомим, які не знали, що то кабачок, так вони й не зрозуміли, що їх пригощають не заморським смаколиком.

З аличі, яка є у банці, можна зварити компот, а рідина з банки сама є чудовим смачним компотом.

Ось так виглядають кабачки з аличею у банцi.

Спробуйте!

Користь і шкода кабачків

Цей овоч, що легко засвоюється і добре вливає на систему травлення, дуже корисний.

«За кількістю корисних властивостей, кабачок можна порівняти з огірком або зеленим листковим салатом. У кабачках міститься велика кількість мінеральних солей, які надзвичайно важливі для підтримання хорошого обміну речовин в організмі. До його складу входять солі фосфору, калію, кальцію та магнію, а також невелика кількість заліза, натрію та сірки. Присутність у кабачках вітаміну С, каротину, вітамінів В1, В2 та нікотинової кислоти характеризують цей овоч виключно з позитивного, для здоров’я людини, боку та демонструють безсумнівну користь кабачків.
Вживання кабачків не викликає подразнення шлунку та кишківника, тому вони корисні для людей, що мають проблеми з функціонуванням шлунково-кишкового тракту, а також для людей, що хворіють на цукровий діабет», – зазначає ресурс medfond.

Однак все ж є деякі застереження.

«Він містить велику властивість калію, тому кабачок не рекомендують вживати людям, які страждають від захворювань нирок», йдеться у статті.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, як зварити варення з бузини.

Також Інформатор БІГ розповідав про цікаві властивості липи, ірги і лаконоса, на які ви, можливо, не звертали уваги.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору