Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Перше вересня: як працюватимуть школи БІГ-регіону

Другий рік поспіль школи України розпочинають навчання в умовах війни, і це вносить свої корективи у формати навчання. Кожна школа визначає свій формат, виходячи з наявних безпекових можливостей.

Згідно з урядовою постановою “Про початок навчального року під час дії воєнного стану в Україні”, ухваленою 28 липня 2023 року,  тривалість навчального року визначена з 1 вересня 2023 року до 28 червня 2024 року. Рішення щодо формату навчання ухвалюватимуть безпосередньо ОВА та засновники кожного закладу освіти. Таким чином, як працюватиме кожна школа, вирішуватиме адміністрація, однак, із врахуванням рекомендацій від обласного департаменту освіти.

Напередодні 1 вересня Інформатор БІГ дізнався, як працюватимуть школи регіону. Практично кожна з них має свої нюанси навчального формату.

БУЧА

З кожним днем все більше сімей повертаються додому та приїжджають з інших областей у Бучу. Кількість першокласників у Бучанській громаді зросла порівняно з минулим навчальним роком. Вперше до школи у 2023 році піде 924 дитини. Для порівняння –торік було 890 першокласників.

Школа №1. Тут впроваджують змішану форму навчання – очну та дистанційну. Це через те, що укриття закладів освіти розраховані на меншу кількість осіб,  яких можуть розмістити під час повітряної тривоги, ніж учнів у школі. Навчання у школі №1 відбуватиметься у дві зміни. А 4-ті класи навчатимуться у приміщенні ліцею №5.

Гімназія №2. Навчання відбуватиметься у дві зміни.

Ліцей №3. У цьому навчальному закладі закінчують ремонтні роботи та учні зможуть розпочати навчання за партами. З вересня ліцей готовий до зустрічі школярів.

Ліцей №4. Тут буде навчання у дві зміни за змішаною формою з міркувань безпеки: адже укриття розраховані на  меншу кількість  людей, ніж учнів у закладі освіти. Тож деякі класи навчатимуться очно та дистанційно.

Ліцей №5. З міркувань безпеки навчання також відбуватиметься за змішаною формою у дві зміни.

Ліцей №9. Навчання відбуватиметься у закладі овіти у дві зміни.

Ірпінь

Загальноосвітня школа №1 художнього профілю ім А.С. Макаренка. Всі класи виходять на офлайн-навчання.

Спеціалізована загальноосвітня школа №2. Старші класи навчатимуться очно. Але, можливо, буде така варіація: 6 тижнів очно та 2 тижні дистанційно. Є й певний поділ між класами: ті, хто обрав лише дистанційну форму навчання, об’єднані в окремий клас (там буде трохи «розтягнута» програма). Усі три інші 10-ті класи – Інтелект, Правовий, Економічний – навчатимуться очно. Також у 10-х класах останній урок щодня відбуватиметься дистанційно, або учні працюватимуть самостійно за опублікованими завданнями в класрумах: це зроблено, щоб діти, які навчаються у першу зміну, не перетиналися з учнями другої зміни. Необхідність цього викликана тим, що в бомбосховищі буде тісно і багато штовханини та хаосу.

Ліцей №3 Перший дзвоник відзначать онлайн. Очне навчання у ліцеї планують розпочати з 4 або з 11 вересня. Тут усе залежить від швидкості оформлення необхідних документів.

Гуманітарний ліцей «Лінгвіст» імені Зафіри Алієвої (раніше школа №12). Очно навчатимуться всі бажаючі: не по черзі, як у ліцеї № 17 (1 тиждень через 2), а всі одразу. У ліцею Лінвіст є велике укриття, яке дозволяє розмістити усіх учнів одразу. Як і в минулі роки, буде організоване двозмінне  навчання. Такий формат був ще до повномасштабного вторгнення через велику кількість учнів. Також, якщо дитина має можливість обрати за бажанням –дистанційно навчатися, на сімейній формі чи в екстерна турі.

Академічний ліцей №17 «Мрія». Тут обрали такий формат: два тижні вдома — тиждень у школі. Ірпінський академічний ліцей №17 «Мрія» розпочне навчальний рік із доволі специфічного графіку занять. З 1 вересня навчання стартує онлайн. Реальні заняття відвідуватимуть лише перші класи. Всі інші — матимуть окремі графіки, у яких переважатиме онлайн-навчання. Очні заняття відвідуватимуть лише кожен третій навчальний тиждень. Наразі відомо, що такий графік навчання триватиме в ліцеї №17 щонайменше до початку осінніх канікул.

Гостомель

Ліцей №1. У зв’язку зі збільшенням учнів в ліцеї, які переходять з сімейної на очну форму навчання та з урахуванням можливості укриття ліцею, учні 10-11 класів розпочнуть навчання в дистанційній формі. Це вимушене рішення.

ДОВІДКА. У першому півріччі минулого навчального року школи працювати так: очно 15% у змішаному форматі – 51%,  дистанційно 33%. У другому півріччі   очний або змішаний формат навчання могли забезпечити майже 75% шкіл.

У 2023 році Міністерство освіти виділило субвенцію з державного бюджету в розмірі 1,5 млрд гривень для всіх областей на облаштування укриттів. Отже, ще 500 шкіл отримає можливість облаштувати нові укриття для дітей, зазначають у МОН, – йдеться у повідомленні.

«Відсоток шкіл, які забезпечуватимуть змішане чи очне навчання, з 1 вересня буде значно більшим, ніж був на кінець минулого навчального року. Ми прогнозуємо, що це буде орієнтовно 80-85% шкіл», – зауважив заступник міністра освіти та науки України Андрій Сташків.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, де школярі та студенти можуть задумати бажання про успішне навчання.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Сльоза

Нагору