Коломия До сайту

Що виросло, те виросло. Хміль для солодкого сну і пишного волосся

Хміль росте де завгодно. Навіть до виноградників у сусіди «напрошується». Його безжально виривають, бо міцно вкорінюється. А тим часом шишки хмелю можна використати як заспокійливе, і не тільки. 

У наших предків хміль був у пошані. Інформатор БІГ дізнався, що в давні часи молоді пагони та шишки хмелю використовуватись як приправи до страв. А пізніше люди помітили, що з хмелю можна робити дріжджі, які підходять і для випічки хліба, і для виготовлення п’янких напоїв. Назва «хмільний напій» – саме від цієї найвищої трав’янистої рослини в Україні, яка належить до родини коноплевих.

А ще наші предки помітили, що шишки хмелю мають лікувальну  дію, і його почали використовувати спочатку в народній, а потім і в офіційній медицині.

«Серед основних діючих компонентів, які містять шишки хмелю – аскорбінова кислота і до 10% дубильних речовин. У суцвіттях хмелю міститься від 1 до 3% ефірної олії, тритерпени, гіркі речовини, органічні кислоти, фітонциди, лупулон, гіпоксантин, холін, камеді. Також супліддя хмелю включають естрогеноподібні речовини та вітаміни групи B. Препарати шишок хмелю справляють седативну і заспокійливу дію на центральну нервову систему. Вони відрізняються протизапальним, бактерицидним і сечогінним ефектом, а також мають болезаспокійливі властивості. Всі ці ефекти викликаються наявністю у складі шишок хмелю фенольних сполук, гіркоти, компонентів ефірних олій», – зазначає ресурс Лікрави.

Звісно, якщо вам потрібне відповідне лікування – його порекомендують медики.

Подушка з хмелевих шишок

А ми розповімо, як власноруч зробити з шишок хмелю подушечку, що допоможе навіяти солодкий сон.

Тим більше, що це дуже просто. Тут головне – правильно висушити шишки хмелю, які ви зберете, обірвавши їх на рослині. Втім, якщо хмелю поблизу немає, можна купити шики в аптеці, однак то вийде досить дорога подушка. Так що краще пошукайте самі рослину.

Хміль росте у найнесподіваніших місцях, навіть “окуповує” квітники

Сушити шишки хмелю треба у добре провітрюваному приміщені, час від часу їх «ворушити», і не затягувати час сушіння. Адже дуже важливо, щоб на шишки не потрапляв пил, бо навіщо вам подушечка з пилюкою?

А потім – шиєте невеличку чи берете готову маленьку наволочку (ми шили десь 25 на 25 сантиметрів), заповнюєте шишками хмелю – і ось вам готове «снотворне».

До речі, спати на такій подушечці не обов’язково, та навіть і не треба, головне, щоб вона була поруч на ліжку. Ми випробували на собі її дію продовж кількох років – справді, засинається поряд з нею легше, і сон спокійний. Але варто пам’ятати, що змінювати хмелеві шишки у такій подушечці треба не рідше, ніж раз на два роки, а ще краще – щороку.

Якщо хмелю мало –  можна зробити і невеличке саше, воно теж «діє».

Однак у перший час використання такої подушечки уважно поспостерігайте, як ви почуваєтесь поряд з нею. Бо якщо ваш організм реагує на хміль як на алерген, то, звісно, тримайтесь від нього подалі.

Хмелевий відвар для пишного волосся

Колись хмелевий шампунь був у пошані у жінок і дівчат. Нині ми давно його не бачили на полицях магазинів, хоча, може десь і є, але нам не траплявся. А тим часом зміцнюючий засіб-ополіскувач можна приготувати й самому. Теж дуже просто.

Шишки хмелю подрібніть, залийте водою – з розрахунку приблизно столова ложка подрібненої сировини на склянку води. Потім відваріть – треба після закипання на повільному вогні майбутній ополіскувач тримати хвилин 15-20. Охолоне – і можна використовувати.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, як зварити варення з бузини.

А ще Інформатор БІГ ділився рецептом, як “перетворити” кабачок на ананас.

Також Інформатор БІГ розповідав про цікаві властивості липи, ірги і лаконоса, на які ви, можливо, не звертали уваги.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець