Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Що виросло, те виросло. Червона калина.

З літературних джерел і усної народної творчості ми знаємо, що свого часу в Україні росли калинові гаї. Тепер же про них залишилась тільки згадка. І все ж калини в нашій місцевості росте немало, і нею можна не лише милуватися, а й заготовити на зиму.

Але не спішіть – калина тільки-но достигає, а збирати її Інформатор БІГ рекомендує, коли вдарять перші морози. Тоді вона набуде найкращих смакових властивостей. Є різні сорти калини: деякі досить терпкі, а деякі – смачні, аж солодкі, їх можна і так їсти.

Моя знайома Лідія розповідала, що завдяки калині вона краще всякого тонометра розпізнає, що у неї підвищується тиск. «Якщо хочеться калини, і якщо ягоди смакують не згірше цукерок – точно тиск піднявся», – каже жінка.

Вона з заготівлею калини не заморочується: розкладає на балконі зірвані кетяги, і вони залишаються соковитими майже до нового року, а іноді й довше.

Калина ще “зелена”: почекайте, поки достигне

«Калина – це природне джерело з різними цілющими властивостями і з обмеженими несприятливими наслідками. Крім того, калина коштує набагато дешевше в порівнянні з ліками. Ягоди калини з низьким вмістом калорій, високим вмістом вітамінів і мінералів допомагають нормально функціонувати нашому організму. Червона калина – ідеальний помічник в підтримці імунітету, оскільки в її м’якоті міститься багато вітамінів С і РР. Калина використовується в медицині як загальнозміцнюючий засіб. Завдяки антисептичним речовинам, калина сприяє швидкому загоєнню ран, вона корисна при будь-яких шкірних захворюваннях. Ягоди калини мають сечогінні властивості, тому її корисно вживати при нирковій недостатності і порушеннях сечовивідних функцій. Калина підвищує рівень червоних кров’яних тілець, тому буде дуже корисна людям зі зниженим гемоглобіном, а також молодим мамам в післяпологовий період», – зазначає ресурс medfond.

А ми готували з калини чудовий напій, і вам рекомендуємо.

Все дуже просто: Ягоди калини добре перетерти через сито, щоб відсіяти кісточки. Пюре покласти у стерилізовану банку з розрахунку грамів 300 на трилітровий бутель, скільки ж цукру, залити окропом, закрутити, і – хой охолоне «під ковдрою».

Для красивого кольору можна додати пару фруктів, ми, наприклад, додавали трошки пюре зі слив.

Але зверніть увагу – буде осад, адже пюре з калини повністю у воді не розчиняється.

Напій з калини: для кольору – трошки слив

Раніше Інформатор БІГ розповідав, як зварити варення з бузини.

Також Інформатор БІГ розповідав, як з кабачка зробити ананас.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору