Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Продовжено термін обміну “старих” грошей

Нацбанк України пояснив, що термін обміну монет дрібних номіналів та банкнот гривні старого зразка, введених у обіг до 2003 року, котрі вилучаються з обігу та перестали бути засобом платежу, продовжено.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на сайт НБУ.

Наприкінці серпня – на початку вересня інтернет-ресурси повідомляли, що ці гроші потрібно обміняти в банківських установах до кінця вересня, бо далі їх як засоби платежу не прийматимуть.

Однак учора, 29 вересня,у  Нацбанку зазначили, що термін такого обміну продовжено.

“Монети дрібних номіналів та банкноти гривні старих зразків до 2003 року можна буде обмінювати до кінця дії воєнного стану в Україні та ще впродовж трьох місяців (90 днів) після його припинення або скасування. Йдеться про розмінні монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску. Вони вже тривалий час вилучаються з обігу, їх не приймають під час готівкових розрахунків за товари та послуги”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що рішення про продовження терміну обміну таких монет і банкнот регламентовано постановою Правління Національного банку України від 28 вересня 2023 року № 119 “ Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”, що набирає чинності з 28 вересня 2023 року.

Таким чином, люди матимуть більше часу для обміну “старих” грошей.

Обміняти їх можна безкоштовно й без обмежень у підрозділах НБУ:

  • Киів: Контрактова площа, 2А;
  • Дніпро: вул. Воскресенська, 13;
  • Львів: вул. Коперника, 4;
  • Одеса: вул. Рішельєвська,
  • Харків: Театральна пл., 1;
  • Хмельницький: вул. Володимирська, 91;

Також обмін діє у низці відділень уповноважених банків: АТ «Ощадбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Райффайзен Банк», АТ «ПУМБ». Актуальна інформація щодо обміну – на сайтах банків.

“Обмін здійснюється на інші монети і банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, в сумах, кратних 10 копійкам (для розмінних монет)”, – зазначає НБУ.

ДОВІДКА. За даними Нацбанку, нині в обігу ще – майже 7,2 млрд штук монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. З початку вилучення їх з обігу вже обміняно майже 220 млн штук таких монет, з них лише за останній місяць – понад 3 млн штук.Банкнот старого зразка в обігу залишилось майже  1,5% від загальної кількості усіх банкнот в обігу. У 2020–2023 роках обміняно 400 тисяч таких банкнот, з них 8,4 тисячі штук – цьогоріч у вересні.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що переможці грантової програми «Власна справа» отримають понад 1 млрд гривень на започаткування й розвиток бізнесу.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору