Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

В Україні створено Державну службу у справах дітей. 

Учора, 29 вересня, Кабмін ухвалив постанову про створення Державної служби у справах дітей. 

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Міністерство соціальної політики України.

Зазначається, що статус цієї Служби –  центральний орган виконавчої влади. Інституція реалізовуватиме державну політику у сфері захисту прав дітей, соціальної підтримки сімей з дітьми, розвитку сімейних форм виховання та усиновлення.

“Сьогодні в Україні більше 7,5 млн дітей, які всі страждають від впливу російської агресії. Також понад 65 тис. дітей в Україні є сиротами чи позбавлені батьківського піклування. Незалежно від того, де виховуються діти – в рідній, чи прийомній родині, усі вони потребують соціальної підтримки”, – йдеться у повідомленні.

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович запевнила,  що цей орган опікуватиметься забезпеченням прав кожної дитини, зокрема, її права на життя в родині, та якісною роботою установ і органів, які відповідають за піклування про дитину тощо.

У Мінсоцполітики також окреслили ключові завдання нової служби.

Зокрема, це – координація надання соціальної підтримки та соціальних послуг сім’ям з дітьми (в тому числі тим, над якими встановлено опіку чи піклування), прийомним сім’ям, сім’ям патронатних вихователів, дитячим будинкам сімейного типу, усиновлювачам.

Окрім того, служба моніторитиме те, як усі відповідальні особи і структури, зокрема, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, фізичні особи виконують норми законодавства щодо захисту прав дітей.

Також спеціалісти понад 1400 тергромад в Україні зможуть отримувати від служби методичну допомогу щодо налагодження дієвої системи захисту дітей.

Є у діяльності служби й міжнародний аспект. Зокрема, вона безпосередньо взаємодіятиме з дипустановами України за рубежем, аби абезпечити дотримання прав дітей–громадян України та їх повернення додому.

“Україна – не для інтернатів, як справедливо відзначив наш Президент. Тому, ми посилюємо координацію органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, служб у справах дітей, з тим, щоб кожна дитина змогла відчути батьківську любов», – зазначає  Оксана Жолнович.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Бучі розпочав свою роботу штаб з документування воєнних злочинів окупантів. 

Також Інформатор БІГ повідомляв, що з 1 жовтня Міністерство внутрішніх справ, яке визначене головним органом у координації розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, запускає гарячу лінію з цих питань.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору