Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Керівниця Макарівського ВЛК брала участь у схемі “допомоги” ухилянтам

Співробітники ДБР та СБУ зупинили схему ухилення від мобілізації, до якої причетні посадовці 9 ТЦК, в основному з Києва та області, керівниця  Макарівського ВЛК та інші спільники.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на ДБР.

Зазначається, що ця схема є безпрецедентно масштабною.

“Організував оборудку колишній начальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв’язки. Під його контролем інші учасники злочинної організації вносили завідомо недостовірні дані до військово-облікових документів про зняття чоловіків з обліку через непридатність до військової служби за станом здоров’я. До «пакету» документів входили підроблені довідки ВЛК, оформлені без проходження військовозобов’язаними встановленої процедури. Учасники угруповання надавали «клієнтам» поради, вказівки щодо місць, порядку та способу перетину державного кордону України”, – йдеться у повідомленні.

І хоч більшість документів оформляли через один із районних ТЦК та СП Київської області, однак у схемі брали участь представники ще щонайменше з 7 київських районних ТЦК та одного аж на Закарпатті. Та й це, вочевидь, ще не все. У ДБР кажуть, що фігуранти справи розгорнули свою діяльність з «вирішення питань» і в інших областях.

“Організатор чітко продумав структуру злочинного угруповання. Одна частина відповідала за «рекрутинг» клієнтів, інша за незаконне оформлення документів. Представники обох «гілок» для конспірації між собою не перетиналися”, – зазначають правоохоронці.

Сума, яку треба було заплатити за “зарубіжний вояж” немала –  від 6 до 10 тисяч доларів США. Вартість  залежала від стартового пакета документів, які міг надати клієнт, а серед них були різні люди –  як вчорашні студенти, так і банкіри та їхні дорослі сини.

Правоохоронці задокументували 40 епізодів отримання грошей, провівши  понад 40 обшуків за місцями роботи у ТЦК та проживання фігурантів. Точна кількість тих, хто оплатив «послуги», ще встановлюється, але, за попередніми даними слідства, таким чином за рубіж могло виїхати десь 100 ухилянтів.

Нині організатору та шести особам з його «найближчого оточення» повідомлено про підозри за різними частинами ст. 255 (створення злочинної організації, керівництво такою організацією та її структурною частиною, вчинені службовою особою з використанням службового становища) та ст. 332 КК України (усунення перешкод у переправленні осіб через державний кордон шляхом внесення недостовірних відомостей до військово-облікових документів та використання завідомо підробленого офіційного документа – довідки ВЛК).

Правоохоронці також планують перевірити правдивість зняття з обліку чоловіків призовного віку у цих ТЦК. Якщо  виявлять фальсифікації – далі йтиметься про відновлення установчих даних ухилянтів у Електронному реєстрі військовозобов’язаних.

“Процесуальне керівництво здійснює Київська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону”, – уточнюють у ДБР.

Це не перша схема, розкрита правоохоронцями. Так, сьогодні Інформатор БІГ розповідав, що ексзаступник голови Служби судової охорони організував кілька каналів для втечі ухилянтів за кордон, які діяли у восьми областях України, в тому числі на Київщині.

Також раніше  Інформатор БІГ повідомляв, що житель Вишневого допомагав ухилянтам за 2,5 тис. доларів.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору