Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Ексзаступник голови Служби судової охорони допомагав ухилянтам тікати за кордон

Служба безпеки України зібрала доказову базу і повідомила про підозру ексзаступнику голови Служби судової охорони, який організував кілька каналів для втечі ухилянтів за кордон, які діяли у восьми областях України, в тому числі на Київщині.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ  з посиланням на СБУ.

Зазначається, що чоловік організував масштабну схему нелегального виїзду чоловіків за кордон, яка діяла у Київській, Львівській, Хмельницькій, Волинській, Харківській, Вінницькій, Дніпропетровській та Одеській областях.

“Для реалізації оборудки фігурант створив в Україні фейковий благодійний фонд та понад 30 псевдоволонтерських організацій. Від «імені» цих установ він оформлював ухилянтів як міжнародних перевізників гуманітарних вантажів. Таким чином він сприяв своїм «клієнтам» в ухиленні від мобілізації та нелегальному виїзду за кордон”, – йдеться у повідомленні.

СБУ зібрала доказову базу

Щоб створити псевдоблагодійні структури та отримати змогу оформлення фальшивих документів, за якими ухилянти виїжджали  за кордон, чоловік фігурант «втемну» використовував свої зв’язки у державних установах.

Коштував такий перетин кордону  від 2 до 5 тисяч доларів США. Чим терміновіше треба було виїхати, тим більшою була сума “послуги”.

Слідством було з’ясовано, що чоловік раніше був причетним до корупції, за що його  у 2021 році звільнили зі Служби судової охорони.

“Але після початку повномасштабного вторгнення росії він вирішив «заробити» на військовозобов’язаних, які намагались виїхати за кордон, щоб уникнути призову”, – кажуть в СБУ.

Втім, фігурант  ще у березні як волонтер виїхав до Європи.

Слідчі СБУ на підставі зібраних доказів повідомили ексчиновнику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: це ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань), та ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Однак до того часу фігурант справи також “скористався” своїм каналом – ще у березні як волонтер виїхав до Європи.

“Оскільки він переховується за кордоном, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави”, – пояснили в СБУ.

Раніше  Інформатор БІГ повідомляв, що житель Вишневого допомагав ухилянтам за 2,5 тис. доларів.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: СБУ

Нагору