Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Не ходіть, дівчата, в ліс. І хлопці також.

«Грибні» пабліки в соцмережах рясніють фотознімками з результатами тихого полювання. У тому числі – й грибники з БІГ-регіону розповідають, де вони набрали польських чи маслюків, «здаючи» місця. А тим часом ліси зараз таять неабияку небезпеку.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на ДСНС України та інші ресурси.

Так, осінні грибні прогулянки приваблюють багатьох, особливо коли пройшов дощ, а погода ще тримається відносно тепла, як от зараз. А ще якщо в соцмережах люди розкажуть, який «улов» потрапив до їхнього кошика, звісно, багатьом теж захочеться побродити по лісу і знайти трохи грибів. Так, це було добре й приємно у попередні роки. Але не зараз. І не у БІГ-регіоні, де трохи більше року тому точилися важкі бої, і де у лісах надто багато вибухонебезпечних предметів.

Для безпеки людей, особливо тих, хто більше переймається грибною романтикою, ніж піклуванням про своє життя і здоров’я, встановлено заборону на відвідування лісів.

«За рішеннями обласних військових адміністрацій, заборона на відвідування лісів стосується 14 областей, а саме: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Черкаської та Чернігівської. Зокрема, небезпека є на територіях, які були під окупацією, де був присутній ворог, де відбувались бойові дії або на ділянках, що перебували під обстрілами», – зауважує пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий.

От і 4 листопада для жителя Бучанського району тихе полювання стало надто екстремальним. Він знайшов ракету замість грибів.

І подібних випадків на Київщині немало.

«Нашими підрозділами знешкоджено понад 448 тисяч вибухонебезпечних предметів, з яких 3115 авіаційних бомб. Обстежено понад 106 тисяч гектарів територій Понад тисячу піротехніків ДСНС України працює щодня і людям треба розуміти, що одночасно розмінувати всі ліси, де проводились бойові дії, неможливо», – каже Олександр Хорунжий.

Тож краще в ліси зараз не ходити – не наражайте себе на небезпеку, і дайте порацювати фахівцям з розмінування.

Що робити, якщо ви помітили підозрілий предмет:

  • відійти на безпечну відстань тим же шляхом, яким ви підійшли до предмета.
  • бажано позначити це місце яскравим предметом, стрічкою, ганчіркою. Так саперам буде простіше відшукати дану ділянку.
  • викликати рятувальників за номером 101.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що неподалік Липівки і Копилова виявили цілу низку вибухонебезпечних предметів, які залишилися з часів бойових дій.

Також Інформатор БІГ розповідав про те, що на Макарівщині на даху будинку знайшли вибухонебезпечний предмет.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

 

Нагору