Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Повідомлено про підозру військовому рф, який наказував вбивати цивільних у Бучі

Командиру десантно-штурмового батальйону рф, який брав участь в окупації Бучі та віддавав накази вбивати цивільних,  повідомлено про підозру.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Офіс Генерального прокурора України.

Зазначається, що підозрюваний – підполковник, командир 2-го батальйону 104-го полку 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ зс рф. Йому повідомлено про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни – це ч. 2 ст. 438 ККУ.

‘За даними слідства, у березні 2022 року, під його командуванням, військовослужбовці рф частково окупували Бучу. Озброєні загарбники здійснювали фільтраційні заходи у населеному пункті.  Пересуваючись на бойовій техніці в бік центру міста по вулиці Києво-Мироцькій, за наказом підозрюваного вони відкрили вогонь по двох цивільних автомобілях. Від отриманих множинних вогнепальних поранень загинуло чотири людини”, – йдеться у повідомленні.

Також Офіс Генерального прокурора розповідає, що цьому військовому торік у вересні указом російського президента присвоєно звання «героя рф» з врученням вищої державної нагороди «золотая звезда».

Втім, де “герой” зараз – з’ясовується. Зокрема, правоохоронці перевіряють інформацію щодо загибелі цього підполковника в Україні під час бойових дій.

“Вживаються заходи для встановлення всіх російських військовослужбовців, що скоювали воєнні злочини в Україні”, – підкреслили в Офісі Генпрокурора.

І звернули увагу на те, що досудове розслідування здійснюють ГУ СБУ у м. Києві та Київській області, оперативний супровід розслідування – ГУ внутрішньої безпеки СБУ.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що 1139 українців зазнали катувань від армії рф під час окупації Київщини.

Також Інформатор БІГ розповідав, що працює Гаряча лінія кризової підтримки для ветеранів, їхніх родин та всіх українців у складних ситуаціях.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору