Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Роковини трагедії. Окопна свічка як символ вшанування

Сумний “ювілей” – минуло 90 років з того часу як більшовики влаштували страшний голодомор на українській землі. У пам’ять про загиблих запалюємо свічки на вікнах.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Український інститут національної пам’яті та з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України.

Щороку кожної четвертої суботи листопада ми вшановуємо жертв Голодомору 1932-1933 років. Цього року ця дата припала на сьогодні, 25 листопада.

До Дня пам’яті жертв Голодомору Український інститут національної пам’яті закликав підтримати тих, хто зараз на передовій дає нещадну відсіч ворогові, ініціюваши акцію «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну».

“Символом акції стала окопна свічка, адже живий вогонь – це символ пам’яті, це тепло, це надія. Надія на те, що нам вистачить сил вистояти та перемогти. Бо ми – народ-воїн. День пам’яті жертв Голодомору. Запали свічку пам’яті за вбитими голодом. Передай тепло, стань поряд із тим, хто нині бореться, аби більше цього ніколи не сталось”, йдеться у повідомленні.

Зв’язок між подіями 90-ї давності і сьогоденням очевидний, і він полягає не тільки в тому, що ворог, який прийшов в Україну,   хоче знизити саму пам’ять про події, які відбувалися в Україні.

“Голодомор в Україні 1932–1933 років офіційно визнали геноцидом українського народу парламенти щонайменше 28 держав світу, але не росія, яка продовжує жити за принципами своїх попередників. Вони зносять монументи у Новій Каховці та називають ці акти вандалізму «боротьбою з дезінформацією». Але всі ми знаємо правду, що росія від початку її існування і до сьогодні – це країна терорист для якої не існує норм моралі, а життя людей не несуть ніякої цінності”, – зауважують у МКІП.

“Трагедія, через яку сьогодні ми плачемо й мовчимо – так тихо, що це має чути весь світ. Так звучить український біль. Ми дякуємо всім державам, які обрали справедливість, визнали її офіційно – визнали Голодомор злочином проти людей, проти України. Усім, хто називає речі своїми іменами. Світ має об’єднатись і засудити злочини минулого. Світ має об’єднатись і зупинити злочини сьогодення. Зло не було зупинене, не було спокуте. Зараз ми його зупиняємо. Україна вистоїть. Україна не згасне. Україна збереже себе і правду”,- зазначив Президент України Володимир Зеленський.

Сьогодні, 25 листопада,  о 16:00, українці на вшанування пам’яті жертв Голодомору запалюють свічки на вікнах та долучаються до загальнонаціональної хвилини мовчання.

У цей день в Україні приспущені Державні прапори України з траурними стрічками на будинках органів державної влади, органів місцевого самоврядування.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що 1139 українців зазнали катувань від армії рф під час окупації Київщини.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору