Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Традиції зимових свят. Готуємось до Дня Миколая – печемо «миколайчики»

Цьогоріч, за оновленим церковним календарем, День Святого Миколая в Україні відзначаємо 6 грудня. Традицій пишного святкування немає, бо  ж триває різдвяний піст. Однак, оскільки це дитяче свято, господині печуть для малечі особливе печиво – «миколайчики».

Як дізнався Інформатор БІГ, свято Миколая відзначають у багатьох країнах, і діти традиційно чекають подарунків від доброго і щедрого святого, який обдаровує чемних і слухняних дітей. Навіть відверті шибайголови стараються принаймні перед святом вести себе добре. Звісно, готуються й дорослі – підбирають подарунки дітям.

Куди їх класти? В одних країнах прийнято класти під подушку, в інших – на підвіконня, ще в інших – у взуття чи спеціальну шкарпетку…

Святий Миколай з подарунками. Старовинна листівка

В Україні досі одностайності немає, бо ж упродовж «радянських» років робилося все, щоб забути і про самого святого, і про його день. Не вийшло. Святий Миколай повернувся як символ доброти і хороших справ в ім’я ближнього.

Втім, щодо того, куди класти подарунки – можливо, одностайності й не буде, адже безліч легенд по різному трактують добрі справи святого, які він творив за життя. Так, за однією з легенд, бажаючи врятувати від злої долі трьох дівчат, які не мали посагу, а тому, без шансів вийти заміж, могли поповнити лави «нічних метеликів», Миколай вкинув у комин їхнього дому три мішечки із золотом, які впали у шкарпетки. Ось так сформувалась одна з традицій класти подарунки у шкарпетки.

Інша легенда каже, що архиєпископ Миколай дізнавався, чого потребують бідні родини і вночі клав необхідне на їхній поріг… Звісно, нині це не варіант, тому люди шукали, як доступніше і безпечніше порадувати дітвору.

Якось у місті Берегове на Закарпатті мені розповіли про тамтешні традиції. Увечері діти до блиску начищають свої черевики і ставлять їх біля ліжка. І чекають, що, прокинувшись, побачать там подарунки.

А ось щодо кулінарних традицій – відомо лише про одну: люди, які дотримуються посту, готували щось смачненьке для дітей, і насамперед – святкову випічку, яка отримала назву «миколайчиків». Адже здавна подарунками від Миколая були монетки або медові солодощі.

Красива смакота

У різних регіонах це щось своє. Наприклад, пам’ятаю, як у 80-х роках була на день Святого Миколая у гостях в одній родині із Івано-Франківщини. Тоді, до речі, я й дізналась, що є таке свято, бо у нас, у Центральній Україні, тоді лише знали, що є День Святого Миколая, але жодних «дитячих» традицій не дотримувались. Можливо, це тому, що широко відзначати його саме як дитяче свято й почали із Західної України – з початку ХХ століття, коли в Галичині швидко поширювалося шкільництво.

Так, от, у тій родині «миколайчики» були пісочним печивом, виробленим з допомогою спеціальної насадки на м’ясорубку. Як пояснила мені тоді мама сімейства, «миколайчики» – це будь-яка випічка, яка порадує дітей.

Відомі у світі «пряничні чоловічки» – також печиво, яке асоціюють із Днем Святого Миколая.

Традиційні “пряничні чоловічки”

У нас останнім часом «миколайчики» асоціюються з пряниками. Можливо, це пішло від польських різдвяних «пєрніків» – випічки, яка обов’язково має супроводжувати різдвяні свята. Навіть у магазинах можна купити святковий «миколайський» пряник у відповідній упаковці. До речі, у Польщі дуже популярними є спеціальні набори «зроби сам», до яких входять пряничні заготовки та мастика в тюбиках, з яких можна зробити чи будиночок, чи щось інше – на вигляд яскраве і чудове на смак. У нас, до речі, упродовж кількох років такі набори теж продаються.

Та можна спекти й самим. Нині є час підготуватися.

В інтернеті можна знайти і рецепт польських «пєрніків».

А відомий кулінар Євген Клопотенко пропонує свій рецепт «миколайчиків» – медово-імбирних пряників, обіцяючи, що на їх приготування потрібно десь пів години часу, а коли ще й залучити до справи дітей – робота піде  швидше і веселіше. Та, зрештою, це і дешевше, ніж купувати готову випічку.

Формочки для “миколайчиків” можна взяти такі, а можна й інші, які у вас є

А ще – такі “миколайчики” були б чудовими смаколиками-сюрпризами для наших Захисників. Адже завдяки їм ми можемо пекти смачне печиво, готуватись до свят і радувати нашу малечу.

Інгредієнти для “миколайчиків” знадобляться такі.

350 г борошна

150 г цукру

150 г меду (краще гречаного)

75 г вершкового масла

1 ст. л. коньяку або рому

1 ч. л. розпушувача

1 ст. л. какао

½ ч. л. меленого імбиру

½ ч. л. меленого кардамону

1 яйце

1 ст. л. цукрової пудри

Готуємось випікати “миколайчики”

“У мисці з’єднайте 75 г вершкового масла, 150 г цукру і 150 г меду. Прогрійте на водяній бані до повного розчинення і об’єднання. Додайте 1 ч. л. розпушувача і 1 яйце, перемішайте і залиште масу охолонути до кімнатної температури протягом 20 хвилин. Потім додайте в миску коньяк або ром (приблизно 1 ст. л.). Далі додайте в миску 1 столову ложку какао. Акуратно перемішайте. В окремій мисці змішайте сухі інгредієнти – 350 г борошна, мелений імбир (½ ч. л.) і мелений кардамон (½ ч. л.). Змішайте сухі інгредієнти з сумішшю яйця і масла. Замісіть тісто. Можливо, вам знадобиться трохи більше борошна, в залежності від якості і рівня в ній клейковини. Розкачайте тісто в пласт товщиною 0,5 см. За допомогою формочок надайте тісту форму чоловічків. Можна використовувати будь-які інші форми. Викладіть печиво на деко, застелене пергаментом. Випікайте в духовці при температурі 180 градусів 10-12 хвилин. За бажанням прикрасьте готове печиво цукровою пудрою (1 ст. л.)», – рекомендує Євген Клопотенко.

Тож смачного вам!

А головне – хай це свято принесе благо і радість!

Таке печиво може стати й окрасою різдвяної ялинки

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що у Європі стартували різдвяно-новорічні ярмарки, і побував на одному з таких ярмарків – у Кракові. 

Також Інформатор БІГ розповідав, що першими тревел-повідомленнями були поштові листівки.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інна Косянчук

Фото з відкритих джерел

Нагору