Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Огляд

ТОП-5 фільмів про повномасштабну війну у БІГ-регіоні

Фільми про БІГ-регіон активно почали знімати після вторгнення росіян на територію України, зокрема – Київщини. Сумно те, що приводом послужили звірства окупантів, але тепер все задокументовано у кінострічках, які дивляться люди з усього світу.

Інформатор БІГ зібрав ТОП- фільмів про БІГ-регіон. Перелік йтиме не за кількістю переглядів чи популярністю.

1.”Залишаючи Ірпінь” – фільм польського журналіста Міхала Пшедлацького, у якому показана евакуація мирних жителів міста під час наступу загарбників.

«Початок російського вторгнення в Україну. Місцеві жителі намагаються евакуюватися під обстрілами, ризикуючи будь-якої миті бути покаліченими чи вбитими. У своєму репортажі журналіст розповідає про життя мирного населення в місті з абсолютно знищеною інфраструктурою. У тому числі він демонструє кадри місцевого зруйнованого мосту, який встиг урятувати чимало життів під час бомбардувань. Журналіст розповів про українську армію та ТРО, а також про волонтерів, які ризикували життям заради незнайомих людей», – розповідається в анотації до фільму.

Зазначається, що раніше Міхал Пшедлацький встиг попрацювати в Бірмі, Пакистані, Сомалі й на Шрі-Ланці, «тому мав уявлення про людську жорстокість, голод та інші жахіття, з якими періодично стикаються люди, і все ж він був шокований ситуацією, в якій опинився братній народ за такий короткий період».

Photoeditorsdk Export

ПОДИВИТИСЬ ФІЛЬМ МОЖНА ТУТ

2.”Гостомель. Історія одного будинку”

Режисер фільму Віктор Шторм, який був учасником подій у Гостомелі, розповідає про порятунок 21 людини з багатоповерхівки у найгарячіші дні окупації.

За словами захисника Ірпеня Сергій Мартинюк дана історія реальна та була знята під час окупації росіянами Гостомеля:

“Актори – це реальні мешканці будинку. Історія одного будинку – це Україна в мініатюрі. Мешканці, які опинилися в підвалі, ховаючись від обстрілів, терплячи складні умови перебування, де в підвалі можна ходити тільки зігнувшись, вбиральня – це звичайнісіньке відро і стоїть поруч у кутку, їжі обмаль. Вони всі різні, мають різні погляди, різні вподобання, але (це магічне слово “але”) ніхто не думає здаватися і зустрічати окупантів квітами. Таких будинків тисячі по всій Україні, тисячі людей замкнені по підвалах і бомбосховищах. Та саме це є ознакою незламності України. Нас можна завоювати, але підкорити – ніколи”

3.«Буча. Гостомель. Ірпінь»

Автор фільму – головний редактор інтернет-видання «Шпальта» Владислав Артюшенко.

Владислав Артюшенко, автор документального фільму  «Буча. Гостомель. Ірпінь»:

«Це спочатку було, як репортаж, але потім це почало переростати вже у повноцінне кіно. Тому що з’являлися нові й нові люди, дуже цікаві і всім ця ідея настільки сподобалась, що вони просто потрапляли до мене в кадр».

Чому вистояв Ірпінь, а Буча не вистояла? Чи можна було уникнути жорстоких катувань і вбивств росіянами мирних людей? Яка роль у боротьбі з окупантами була в територіальної оборони? І чи можна було взагалі запобігти трагедії? На ці та багато інших запитань намагається знайти відповідь автор фільму, залучаючи спогади учасників та очевидців подій, а також вже раніше відомі розслідування.

Леонід Черкаський, очевидець подій в окупованій Бучі:

«Коли відбулося найбільше вбивств? Я думаю десь з 10 березня по 20-те, коли вони почали тут тільки таборитися».

Андрій Верлатий (Велес), брав участь у звільненні Бучі:

«Ті передові загони, які виконували свої штурмові завдання, вони не відволікалися на цивільних. Вони робили свою основну роботу з винищення наших військових. Далі заходили буряти, чеченці і самі мокшани, які просто нищили цивільне населення».

Леонід Черкаський, очевидець подій в окупованій Бучі:

«Фільм дуже серйозний. Його треба показувати і не треба робити купюри, щоб люди дивилися. Бо жорстокість трошки буде нагадувати, що є війна, що є обов’язки».

ПОДИВИТИСЬ ФІЛЬМ МОЖНА ТУТ

4.“Я звертаюся до нього за іменем”. Документальний фільм ВВС про трагедію Бучі

Це фільм телекомпанії ВВС про долі чоловіків, що стояли на блокпосту у Бучі у березні 2022 року. Історію загиблих чоловіків, яких викрили та захопили в полон на вулиці Яблунській розповідають їхні родини. Також у фільмі показали історію Івана Скиби – єдиного, хто вижив під час розстрілів. У фільмі є документальні кадри, які знімали місцеві жителі.

5. Фільм «Буча» режисера Станіслава Тіунова. ВИЙДЕ У 2024 РОЦІ!

Фільм «Буча» – художня драма, сюжет якої заснований на реальних подіях, що відбулися у містах Буча, Ворзель та Гостомель під час російської окупації в лютому–березні 2022 року. Стрічка розповість про порятунок місцевих жителів Костянтином Гудаускасом — громадянином Казахстану, який отримав притулок в Україні та проживав у Бучі. З початком російського вторгнення завдяки своєму казахстанському паспорту він має можливість проїжджати на окуповану російськими військами територію та вивозити мирних жителів. Костянтин не тільки рятує людей, а й на власні очі бачить весь жах війни та окупації.

Фільм «Буча» Станіслава Тіунова покажуть у рамках проєкту з протидії російській пропаганді в Нью-Йорку

Як повідомляє пресслужба фільму, зйомки проходили в Київській області в березні та квітні 2023 року та зайняли 28 знімальних днів. Останні кадри були зафільмовані у серпні на горі Говерла. Фільм буде готовий до весни 2024 року.

«У нас є дві головні мети. Перша — це протистояти російській пропаганді у всьому світі. Кіно — це один з потужних інструментів донесення меседжів світу. Якщо хтось думає, що всі у Європі, США знають достеменно, що у нас відбувалось, і вірять тільки нам, то на жаль, він глибоко помиляється. Росіяни вже зняли і показують пропагандистські стрічки “Азовсталь. Освобождение” та “Свидетель” зі своєю версією подій у Маріуполі та Бучі. Є ймовірність, що світ надивиться російських фільмів та прийме їх наративи. Ми маємо доносити істину! Наша друга мета — вшанувати пам’ять загиблих. Під час роботи над сценарієм ми зустрічалися з усіма героями або родичами загиблих. І перше, що ми питали — чи не проти вони розповісти свою історію для фільму і чи потрібен такий фільм. І всі вони відповідали: “Так, ми хочемо, щоб про це дізнались у всьому світі”», — розповів автор сценарію та продюсер фільму Олександр Щур.

Над виробництвом стрічки працювали 80 фахівців та понад 120 акторів. Команді допомагали Міністерство оборони України, Генеральний штаб ЗСУ, ГУР МО України, Державна прикордонна служба України, Національна поліція України, Київська міська рада, Київська обласна військова адміністрація та українська кіностудія Film.UA Group.

Робочі матеріали стрічки були представлені та отримали підтримку на European Film Market Берлінського міжнародного кінофестивалю, кінофестивалі La Biennale di Venezia та Toronto International Film Festival.

Насправді фільмів про БІГ-регіон вже є достатня кількість, але буде ще більше, адже ця тема нестерпно болюча, актуальна та важлива. Звісно, у нашому ТОПІ не всі фільми, але, якщо вам сподобається, ми зробимо другу частину.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Буча», про те, що ірпінські сапери знялися у документальному фільмі та про те, що фільм про Бучу здобув премію “Еммі”-2023 у номінації “Видатний сценарій”. А також про презентацію фільму «Гостомель. Історія одного будинку» та про те, що в Ірпені хлопець з аутизмом створив мультфільм про війну.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Дарія Сльоза

Нагору