Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Кібератака на Kyivstar: СБУ відкрила кримінальне провадження

Kyivstar обіцяє компенсацію абонентам, а СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на оператора за вісьмома статтями Кримінального кодексу України.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Kyivstar та з посиланням на Службу безпеки України.

Як повідомив генеральний директор компанії Kyivstar Олександр Комаров, сьогодні вранці Kyivstar став ціллю надпотужної хакерської атаки. Через це абоненти оператора залишились без  мобільного зв’язку та Інтернету.

«Поки що терміни відновлення сервісів остаточно не зрозумілі», – зазначив Олександр Комаров і запевнив, що у компанії працюють над тим, щоб якнайшвидше відновити доступ до послуг оператора. Kyivstar обов’язково надасть компенсацію абонентам, які не мали зв’язку або не могли скористатися сервісами оператора.

Також гендиректор компанії повідомив, що звернувся до правоохоронців для з’ясування обставин та наслідків протиправних дій втручання у діяльність мережі.

 

СБУ уже відкрила провадження відкрите за вісьмома статтями Кримінального кодексу України.

«Зокрема, це: ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж); ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут); ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ст. 111 (державна зрада); ст. 113 (диверсія); ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни); ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни); ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній)», – йдеться у повідомленні.

Також в СБУ розповіли, що одна із версій, яку вони досліджують – це те, що за кібератакою можуть стояти спецслужби російської федерації.

«Одразу після виникнення інциденту у офіси компанії виїхала оперативно-слідча група СБУ, яка документує всі обставини атаки. Крім того, за місцем події працюють кіберфахівці СБУ, які надають допомогу співробітникам «Київстар» і координують зусилля всіх державних установ для якнайшвидшого відновлення мережі», – зауважують в СБУ.

Як повідомив Інформатор БІГ у власному Telegram-каналі, за словами фахівця із зв’язку Сергія Флеша, роботу Kyivstar можуть відновити як мінімум через добу. Того, що сталося, за масштабом не було ще ніде і ніколи  за всю історію мобільного зв’язку, і не тільки в Україні.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що робити абонентам оператора Kyivstar, які залишились без зв’язку та інтернету.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору