Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Відмова від повістки у військкомат та коли це законно: пояснює адвокат

Новий законопроєкт про мобілізацію навів шуму не тільки в Україні, але й за її кордоном. Зокрема, на території Києва та пристоличного регіону почали активно встановлювати нові блокпости, де, начебто,  видають повістки. Інформатор БІГ вирішив розібратися з адвокатом у тому, як відмовитися від повістки та наскільки це законно.

Чи можуть НЕ працівники Поліції перевіряти ваші документ? (СБУ, військові тощо) 

Так, можуть, але і особа, яку перевіряють перед тим, як предʼявити документи має право перевірити документи перевіряючого. Це має бути:

  1. службове посвідчення, або інший документ, який підтверджує приналежність цієї особи до підрозділу визначеному у наказі коменданта;
  2. копія наказу коменданта, яким визначено підрозділи які мають право на перевірку документів;
  3. назвати підставу для перевірки документів.

Щодо повісток на вулиці.

!!!На сьогоднішній день у представників ТЦК не має повноважень перевіряти документи. Це можуть робити представники нац. поліції, або нац. гвардії!!!

Якщо вам на вулиці просто вручають повістку без заламування рук і т.д. я б радила з метою уникнення конфлікту і щоб не марнувати час спокійно брати цю повістку і йти по своїм справам. При цьому після того, як вам вручили повістку я б радила телефонувати адвокату для того, щоб визначити подальший алгоритм дій. 

Якщо у вас на руках є бронювання, або інший документ, який підтверджує право на відстрочку, одразу повідомляєте представників ТЦК і далі у вас з ними розмова вже нікуди не зайде.

Поширена ситуація, коли разом з ТЦК присутні представники поліції і відповідно представники ТЦК повідомляють, що ви, начебто, знаходитесь у розшуку, що ви ухилянт тощо і вимагають кудись проїхати.

Згідно законодавства – це є адміністративним затриманням, відповідно представники поліції повинні:

  1. Скласти адмін протокол і надати вам безоплатного адвоката.
  2. Повідомити з яких причин вас затримують і тільки після цього вже кудись доставляти.

В інакшому випадку вас не мають права затримувати. Ці права ви повинні знати напамʼять.

Тому, якщо проти вашої волі і нехтуючи порядком адмін затримання вас доставляють в ТЦК ви маєте право нічого не проходити і нічого не підписувати доти, доки не буде:

  1. розʼяснено ваші права;
  2. повідомлено про підстави затримання;
  3.  надано безоплатного адвоката (представники ТЦК повинні повідомити центр безоплатної правової допомоги);
  4. складено адмін протокол.

При цьому у ТЦК є повноваження складати адмін протоколи стосовно ухилення від мобілізації, де ви можете дати відповідні пояснення. І далі я б радила оскаржити цей протокол ТЦК в суді. У вас на це є 10 днів. Разом із цим бажано знімати всі дії ТЦК з початку затримання на камеру, оскільки потім це може знадобитись під час оскарження протоколу як доказ і відповідно, притягнення відповідних осіб до відповідальності.

Разом із цим бажано знімати всі дії ТЦК з початку затримання на камеру, оскільки потім це може знадобитись під час оскарження протоколу як доказ і відповідно, притягнення відповідних осіб до відповідальності.

Діденко Анастасія, Оцалюк Тетяна (адвокат)

Нагору