Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Київщина

ТОП-5 митців БІГ-регіону

У кожному куточку світу ховається унікальна атмосфера та неповторна культурна спадщина. Міста, такі як Буча, Ірпінь та Гостомель, стають не лише житловими районами, але й територією творчості, де кожен вуличний камінь переплетений з історією та витканий талантами митців

Сьогодні Інформатор БІГ розповість вам про 5 митців, котрі проживали в БІГ-регіоні та створювали тут історію.

Максим Рильський

В період від весни 1938 до весни 1951 року видатний український поет Максим Рильський обрав Ірпінь своїм основним місцем проживання та творчості. Його домівка була розташована на вулиці Центральна, 15. Син відомого письменника Богдан Рильський в своїй книзі спогадів “Мандрівка у молодість батька” виділив окремий розділ, який він назвав “У сосновім Ірпені”. У цьому розділі автор присвятив особливу увагу періоду життя Максима Рильського та його родини, коли вони проживали в мальовничому місті Ірпінь.

Тут він написав такі твори:

  • “Молодий садок” (1939)
  • “Ніч колихала” (1939)
  • “Димом котиться весна” (1940)
  • “Медитації” (1940-1941)
  • “В моїм будиночку, В зеленім в Ірпені” (1943)

Максим Рильський

 Михайло Стельмах

У літератора Михайла Стельмаха в місті Ірпінь була дача, на вулиці Северинівська, 85. Там він проживав від початку 50-х років ХХ-століття до 1983 року. Він одним із перших у післявоєнній художній літературі порушив проблему Великого Голоду 1932-1933 років та боротьби ОУН-УПА проти СРСР.

Тут він написав частину таких творів:

  • Роман “Хліб і сіль” (1955-1956)
  • Роман “Чотири броди” (1963)

Михайло Стельмах

Дмитро Згорський

Дмитро Згорський народився 11 липня 1929 року у Києві, в родині службовців. Батько — Іван Васильович Згорський (1900—1972), мати — Галина Петрівна Бурданова. Дитинство та юнацькі роки у Бучі. Перед війною закінчив 4 класи Бучанської залізничної школи № 13

Він створив такі твори:

  • Бучанські оповідання Дмитра ДІЗГО. К., «Український письменник»
  • Правдиві історії Дмитра ДІЗГО. К., «Сучасний письменник»
  • Особливості українського національного полювання

Фото митця знайти не вдалося.

Микола Мурашко

Микола Мурашко – український художник і педагог, статський радник. З 1900 Микола Мурашко жив у Бучі. Крім того, він був засновником  літературно-артистичного товариства, що об’єднувало літераторів, художників, артистів та науковців.

Відомі картини художника:

«Портрет Тараса Шевченка» (1873) — один із найвідоміших портретів українського митця. Мурашко зумів передати духовну силу та велич Тараса Шевченка.

«Український пейзаж» (1896) — типовий пейзаж Мурашка. Картина зображує мальовничу українську природу з річкою, лісом та хатами.

Микола Мурашко

Павло Загребельний

Павло Загребельний – український письменник, сценарист, який написав в Ірпені свій роман “Роксолана”. Письменник зробив спробу проникнути у складний внутрішній світ своєї героїні Анастасії Лісовської, доньки українського священника з Рогатина, яка, потрапивши до гарему турецького султана Сулеймана Пишного, незабаром стала його улюбленою дружиною.

Павло Загребельний

Оскільки більшість митців проживали в Ірпені, інформації щодо літераторів, художників та музикантів з Бучі та Гостомеля практично немає. Тому пропонуємо вам згадати видатних митців та написати нам!

Раніше “Інформатор БІГ” писав про ТОП-5 місць у БІГ-регіоні пов’язаних з війною, ТОП-6 блогерів БІГ-регіону, ТОП-5 спортсменів БІГ-регіону та ТОП-5 фільмів про повномасштабну війну у БІГ-регіоні

Нагору