Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Ірпінський музей відновив роботу

Відсьогодні Ірпінський історико-краєзнавчий музей запрошує відвідувачів на перегляд експозиції «Ірпінь: сторінки історії».

Про це  повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України, та з посиланням на першого заступника Ірпінського міського голови Андрія Кравчука.

Зазначається, що учора відбулася офіційна церемонія відкриття оновленого музею, на яку завітав т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, а відсьогодні двері музею відчинені для всіх бажаючих.

Міністр культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв ознайомився з оновленою експозицією

“Оновлена експозиція розміщена у чотирьох залах, оснащених віар-окулярами й плазмовими телевізорами. Перша зала розповідає про становлення Ірпеня, зокрема, про Ірпінські дачі та залізницю, що дала життя місту. Друга — присвячена найвідомішим митцям міста, які тут проживали та творили — художникам Борису Піаніду, Матвію Донцову та Володимиру Сидоруку. Третя зала музею розповідає про події окупації Ірпеня російськими військами в лютому-березні 2022 року. Тут представлені докази злочинів армії росії, особисті речі окупантів, простріляні предмети побуту місцевих мешканців, понівечені ікони, гільзи, снаряди та фрагменти військової техніки”, – розповіли у МКІП.

Музей відносно молодий – свою історію він розпочав у 1970 році, і виріс він із шкільного музею, поштовх якому дав історико-краєзнавчий гурток, організований учителем історії Ірпінської середньої школи №3 Олексієм Передерієм.

Експозиція розповідає і про російське вторгнення

“Педагог разом з учнями зібрав колекцію експонатів і згодом заснував шкільний історико-краєзнавчий музей. У 1977 році музей було реорганізовано в міський і розміщено в окремому будинку. Офіційно міський музей було відкрито 4 жовтня 1987 року, на день міста Ірпеня, в будинку за адресою: вул. Садова, 6. У 1990 році Ірпінський міськвиконком надав музею нове приміщення по вул. Шевченка, 4, де він продовжує своє функціонування і сьогодні”, – зауважив Андрій Кравчук.

Російське вторгнення не оминуло і Ірпінський музей. Його фасад був пошкоджений вибуховими хвилями та уламками ворожих снарядів під час бойових дій, було вибито вікна…  Оновлення та актуалізації вимагала й експозиція.

Наукові співробітники музею можуть багато розповісти про історію Приірпіння

Нині експонати музею, до яких додалися ті, що свідчать про наслідки вторгнення рф в Україну та про героїзм наших захисників, відкрита для огляду.

“Дякую начальниці відділу культури, національностей та релігій Євгенії Антонюк та кожному, хто допоміг відновити роботу музею!”, – зауважив перший заступник міського голови.

Графік роботи музею: вівторок-п’ятниця – 10:00-18:00, субота – 10:00-16:00.

В одному із залів музею

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що на Київщині ввели у дію два мости.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: МКІП

 

Нагору