Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Виплати переселенцям: що зміниться

Автоматичне продовження виплат переселенцям діятиме до 1 березня. Далі запрацюють нові правила допомоги ВПО.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Він зауважив, що уряд ухвалив рішення, згідно з яким для ВПО автоматично продовжать усі  виплати  для всіх внутрішньо до 1 березня, в далі вступлять у силу нові правила.

Зазначається, що виплати  продовжать ще на шість місяців для таких категорій переселенців:

  •  ВПО з числа пенсіонерів;
  •  громадян, які мають інвалідність 1 або 2 групи;
  • дітей з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та інших вразливих категорій.

“Загалом держава продовжить підтримувати виплатами більш ніж 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб”, – підкреслив Денис Шмигаль.

У Міністерстві соціальної політики України, деталізуючи це рішення Кабміну, пояснили, що також значній кількості переселенців зможуть продовжити виплати  ще на півроку, після того, як ВПО подадуть нові заяви на виплату такої допомоги.

Однак тут є певні умови.

Зокрема,  розмір доходу в родинах, які претендують на допомогу, не повинен перевищувати 9 444 грн на одну особу, наприклад, 37 776 грн на сім’ю з чотирьох осіб.

Також ще на 6 місяців зможуть продовжити виплати для родин ВПО, у яких є діти до 14 років, котрі не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчаються в гібридному форматі (офлайн та онлайн), і через через це їхні батьки не мають можливості працювати.

Йдеться, зокрема, про родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій, а також  які проживають в умовно безпечних регіонах України, але де немає можливості віддати дитину до дитсадочків, а школярі навчаються онлайн.

Виплату допомоги продовжать і тим родинам, у яких один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною. Детальний перелік відповідних випадків Мінсоцполітики обіцяє оприлюднити додатково.

Допомогу продовжать і малолітнім дітям, які прибули без супроводу батьків, та вагітним жінкам – починаючи з 30 тижня вагітності.

Також у Мінсоцполітики розповідають, що прийняті зміни спрямовані і на стимулювання ВПО  працездатного віку до пошуку роботи.

“Кількість отримувачів допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні на 01.12.2023 становить 2,6 млн осіб, серед них – осіб працездатного віку – майже 1,3 млн осіб. Проте лише близько 40% працездатних ВПО наразі працюють, більша половина – не працевлаштовані. Тому допомога буде продовжуватися родинам, у яких працездатні особи працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець та розпочали відповідну діяльність/ або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу/ або отримали ваучер на навчання тощо та у складі сім’ї є діти віком до 14 років”, – йдеться у повідомленні.

У Міністерстві також звертають увагу на те, що виплати допомоги на проживання для ВПО зможуть отримати родини, у яких непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалась, та в сім’ї є діти, які навчаються в школах /вузах.

“Водночас, якщо після перепризначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), – виплату допомоги буде припинено. Таким чином, механізм виплат буде поєднано зі стимулюванням ВПО працездатного віку до працевлаштування і отримання власних джерел доходів для родини, і тим самим – допомозі родині стати на ноги після переміщення та інтегруватись у нові громади”, – кажуть у Мінсоцполітики.

І  наголошують, що вже з 1 лютого сім’ї можуть звертатися щодо  перепризначення допомоги для ВПО з 1 березня, тим, хто відповідає зазначеним критеріям, її продовжать.

“Крім того, згідно ухваленої Постанови Уряду, відтепер ВПО, які отримували допомогу та відмовилися від неї, або яких було знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб через те, що такі особи повернулись до покинутого місця проживання, але знову були змушені з нього виїхати, також зможуть знову звернутись за призначенням допомоги на проживання”, – наголошують у Мінсоцполітики.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, як отримати безоплатне протезування.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору