Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Кому з пенсіонерів-переселенців потрібна ідентифікація

Усі пенсіонери, які стали внутрішньо переміщеними особами раніше 24 лютого 2022 року, до 31 березня мають пройти фізичну ідентифікацію.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Міністерство соціальної політики України.

Зазначається, що ідентифікація проводиться для актуалізації даних щодо одержувачів пенсійних виплат серед ВПО.

“Пройти ідентифікацію можна у будь-який спосіб: онлайн або офлайн. Зробити це також можливо за допомогою відеозв’язку”, – йдеться у повідомленні.

Ця норма діє в Україні ще з 2004 року для перевірки, чи дійсно кошти від держави отримує та людина, якій вони призначені, і чи є вона живою. На час дії карантину з COVID-19 цю норму скасували для пенсіонерів- ВПО, які перемістились до 24 лютого 2022 року а тепер  вона відновила свою дію.

Що потрібно для  фізичної ідентифікації:

  •  відвідати будь-яке відділення Ощадбанку або сервісний центр Пенсійного фонду з документом, що посвідчує особу (наприклад, паспорт громадянина України)
  •  в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис»;
  • за допомогою відеоконференцзв’язку з працівниками органів Пенсійного фонду України.
  •  або у закордонній дипломатичній установі України із надсиланням документів поштою до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку.

Що потрібно для ідентифікації за допомогою відеозвʼязку:

  • зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua та заповнити заяву.
  • Якщо Ви не можете подати заяву через портал, зробіть це через Контакт- центр ПФУ  за номером: 0800 503 753 або (044) 281 08 70, (044) 281 08 71.
  • Після з’єднання, із переліку запропонованих питань оберіть «Питання щодо виплати пенсій та ідентифікації», після цього натисніть цифру 3 (три) на клавіатурі телефону.

Як дізнатись, у який день і час проходити ідентифікацію?

  • Відеоідентифікація здійснюється не раніше ніж 10 робочих і не пізніше ніж 30 календарних днів з дати подання заяви.
  • Повідомлення про дату та час проведення відеодзвінка вам надішлють на електронну адресу, яку ви залишали при поданні заяви.
  • Сам дзвінок оператор ПФУ здійснить через обраний вами месенджер, прив’язаний до номера телефону,  вказаного у заяві на ідентифікацію.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що автоматичне продовження виплат переселенцям діятиме до 1 березня. Далі запрацюють нові правила допомоги ВПО.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору