Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

На Київщині оцифрують козацькі церкви

У 2024 році на Київщині планують провести оцифрування культурної спадщини.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на директорку департаменту культури і туризму Київської ОВА Анну Куценко.

За її даними, провідні проєкти спрямовані на збереження цінних пам’яток культурної спадщини регіону з використанням сучасних технологій та інновацій. Один з проєктів збереження архітектурної спадщини регіону – оцифрування козацьких церков.

«Козацькі церкви – термін узагальнений. Цим терміном більшість архітекторів називають сакральні споруди Наддніпрянщини, які будувалися в українських архітектурних традиціях в козацькі часи, в період Гетьманщини і до початку ХІХ століття. Це храми, які зводилися за кошти козацької старшини, або за проєктами, розробленими козацькими зодчими, чи, навіть, схожими до них, типовими для того часу проєктами. Храми муровані і дерев’яні», – пояснила Анна Куценко.

Пізніше їх почали будувати більшими і монументальнішими. Суміш козацької архітектури та європейського бароко дав найвидатніший український стиль в архітектурі – українське (козацьке, мазепинське) бароко.

Більшість козацьких церков на Київщині була знищена за радянські часи. У такий спосіб радянська влада боролася із історичною пам’яттю українського народу, та й із історією загалом. За цей період було знищено близько 70% українських храмів Київщини.

«Збереження культурної спадщини та ідентичності українців стоїть перед нами як ключове завдання у боротьбі за незалежність України. Руйнування культурних пам’яток України передує знищенню нашої історії. Унаслідок російської агресії було зруйновано або пошкоджено 29 культових споруд. Вже відновили 9 з них», – розповіла Анна Куценко.

Нагадаємо, що найстарішою козацькою церквою регіону є Покровський храм в селі Сулимівка Бориспільського району, який був зведений у 1622-1628 рр. Хоча останнім часом у архітекторів з’явилися деякі сумніви, щодо його датування.

Наймолодшою козацькою церквою є Покровська у селі Бородані. Її освятили у 1800 році, через чверть століття після руйнації Запорізької Січі.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Бучанській громаді не залишилось жодної церкви московського патріархату.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору