Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Шпигун знімав квартиру біля аеродрому на Київщині

Чоловіка, який збирав розвіддані про Сили оборони та критичну інфраструктуру на Київщині, затримали “на гарячому” кіберфахівці СБУ.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Службу безпеки України.

Зазначається, що 18-річний киянин, який став російським агентом, орендував квартиру біля аеродрому для того, щоб шпигувати за літаками ЗСУ, аби виявити місця базування української авіації.

“Також його цікавили напрямки та інтенсивність польотів повітряних суден українських військ. Для збору розвідінформації російський агент оселився на декілька днів в орендованій квартирі поблизу місцевого аеродрому”, – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, зловмисник вів розвідку геолокацій комплексів нашої ППО та відстежував точність ворожих «прильотів» по енергетичних об’єктах.

Співробітники СБУ затримали ворожого шпигуна саме тоді, коли він проводив дорозвідку поблизу енергогенеруючого підприємства у столиці.

“За даними слідства, ворожим поплічником виявився 18-річний мешканець столиці. Кілька місяців тому молодика дистанційно завербував кадровий співробітник фсб, особу якого вже ідентифіковано Службою безпеки.
У поле зору агресора киянин потрапив через свою активність у прокремлівських Телеграм-каналах, де схвалював збройну агресію проти України”, – зауважують в СБУ.

І розповідають, що зловмисник комунікував зі своїм російським куратором через анонімний чат в одному з популярних месенджерів і отримував завдання. За їх виконання фсб платило гроші, перераховуючи їх на банківську картку агента. Її знайшли співробітники СБУ під час  обшуків у оселі затриманого. Також вилучили мобільний телефон і комп’ютер із доказами його спілкування з російською спецслужбою.

“Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення” – кажуть в СБУ.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора України.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що поліція Київщини закликає жителів БІГ-регіону взяти участь у зборі інформації про вчинення військових злочинів російськими військами на території області.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору