Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Суддя Тандир отримував винагороду, перебуваючи в СІЗО

Суддя Олексій Тандир, який збив нацгвардійця і нині перебуває під вартою, з червня по листопад 2023 року отримав майже 400 тисяч грн суддівської винагороди.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Центр протидії корупції.

ЦПК зазначає, що Тандир “брехав у суді, що не отримує виплат”.

І зауважує, що суд продовжив тримання Тандира під вартою до 12 квітня без права на заставу, а паралельно ВРП поновила розгляд дисциплінарної справи щодо Тандира.

Щодо отримання  суддівської винагороди – ЦПК з’ясував, що Тандир такий не один, загалом Держаудитслужба виявила 9 суддів, відсторонених від правосуддя через притягнення до відповідальності, і які, однак, отримували винагороду. Загалом їм виплачено з бюджету 6,5 млн грн.

“Що з цим робити? Частково цю проблему вирішує законопроєкт №9343. Він передбачає припинення виплат щомісячного довічного утримання суддям, які мають статус підозрюваного чи обвинуваченого у вчиненні умисного злочину”, – йдеться у повідомленні.

Цей законопроєкт був поданий ще торік у травні, але він досі не ухвалений.

Втім, Інформатор БІГ ще у грудні минулого року повідомляв, що Макарівський суддя Тандир, який збив нацгвардійця, й досі отримує зарплатню 63 тис. 

Тим часом Держаудитслужба виявила ще масштабніші цифри під час  аудиту Державної судової адміністрації, який охопив період за 2021-2022 роки та перше півріччя 2023 року.

“Зокрема, виявлено, що 374 судді місцевих загальних судів не здійснювали правосуддя, але все одно отримували виплату суддівської винагороди. Вона обійшлася бюджету в понад 430 млн грн”, – зауважують у Держаудитслужбі.

“Ми проводимо аудит Державної судової адміністрації, під час якого виявили шокуючі факти. Наприклад, деякі судді продовжують отримувати заробітну плату, не виконуючи свої повноваження. Ще більше – судді, які під вартою чи взагалі стали громадянами рф також отримають винагороду з бюджету”,  – підкреслила голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що Олексій Тандир, який збив нацгвардійця на блокпосту під Києвом, 12 грудня переписав на дружину Людмилу квартиру у Святошинському районі Києва та паркомісце.

Також Інформатор БІГ розповідав про те, що під час засідання Святошинського суду Києва Олексій Тандир, який збив нацгвардійця на блокпосту, попросив відправити його у бойову частину замість СІЗО.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору