Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Бородянка та Гостомель підписали меморандуми з урбаністами щодо сталого відновлення

Три міста України – Кремінна, Бородянка та Гостомель – підписали меморандуми про взаєморозуміння з командою урбаністів IRS щодо сталого відновлення населених пунктів.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Укрінформ, у стінах якого сьогодні, 22 лютого, відбулося підписання документа.

Зазначається, що руйнування в  українських населених пунктах внаслідок бойових дій під час російського вторгнення досить істотні.

У грамотному відновленні їх можуть допомогти урбаністи.

І робота вже почалася. Так, населені пункти з Київщини Бородянка, Гостомель та місто на Луганщині Кремінна є учасниками IRS хакатону «100 ідей для міст», який також передбачає підготовку концепцій різних інфраструктурних планів населених пунктів.

“Багато міст потребують комплексних підходів та комплексної аналітики професіоналів з питань урбаністичного, архітектурного планування міст та відновлення і модернізації наших суспільств”, – зауважила директорка IRS Ірина Ярмоленко, презентуючи підписання меморандуму.

Ірина Ярмоленко

Бородянка для свого відновлення переймає досвід активної відбудови Ірпеня.

“Сподіваємось, що сьогоднішнє підписання меморандуму дасть нам неймовірний поштовх і можливості у подальшій відбудові Бородянської громади», – підкреслила в. о. селищного голови Бородянки Ірина Захарченко.

Ірина Захарченко

За словами начальника Гостомельської  СВА Сергія Смаля,  на території Гостомельської громади було пошкоджено більше 3200 об’єктів, серед них – багато освітніх закладів.

IRS долучилися до відновлення одного повністю зруйнованого закладу освіти, що, як наголосив Сергій Смаль, дасть можливість більш ніж 800 дітям сісти за шкільні парти.

Сергій Смаль

А ось у місті Кремінна – трохи інша ситуація, адже воно нині окуповане і практичне виконання урбаністичних планів буде можливе лише після його звільнення.

ДОВІДКА. IRS – це команда фахівців-урбаністів та проєктних менеджерів з відновлення українських міст, що розпочала діяльність у березні 2022 року у відгук на критичне руйнування міст Київської агломерації. Волонтери IRS залучили сотні мільйонів гривень на відбудову  Київщини. IRS презентувала інформацію про руйнування українських міст у Комітеті регіонів ЄС, Європарламенті, Chatham House, на форумі G7, на Трієнале в Мілані, в International Meridian Center у Вашингтоні тощо.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що для представників бізнесу Київщини  відбувся семінар “Екологічне маркування та єдиний ринок ЄС.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: Укрінформ 

Нагору