Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Росія знищила понад 900 обʼєктів культурної спадщини в Україні

За час повномасштабного вторгнення росіяни знищили або пошкодили понад 900 об’єктів культурної спадщини України.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з покликанням на Офіс Генерального прокурора.

Генпрокурор Андрій Костін під час міжнародної конференції U4J. United for Heritage заявив, що значна частина злочинної політики росії спрямована на намагання стерти українську національну ідентичність та культуру.

Повномасштабне вторгнення вже призвело до пошкодження або знищення понад 900 об’єктів культурної спадщини. Оцінки збитків, завданих війною культурі України, сягають 19 мільярдів доларів США. Генпрокурор повідомив, що наразі здійснюється понад 60 розслідувань щодо злочинів проти культурної спадщини.

Під час зустрічі учасники оголосили про намір створити в Україні спеціальний державний реєстр, куди будуть внесені всі об’єкти культурної спадщини, що були зруйновані або пошкоджені в результаті російської агресії. Цей реєстр стане одним із інструментів для визначення обсягу компенсацій від Російської Федерації.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Бучі відкрили пам’ятну дошку на честь полеглого захисника Максима Мельніченка.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору