Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

В Україні відзначають День Державного Гімну

Сьогодні, 10 березня, Україна відзначає День Державного Гімну.

Нагадаємо, свято було затверджено Кабміном 7 грудня 2021 року.

Перше публічне виконання пісні «Ще не вмерла України і слава, і воля» відбулось 10 березня 1865 року у Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку. Твір у виконанні українського оперного співака-тенора Модеста Менцинського був записаний на платівку в Кельнському відділенні «Грамофона» у жовтні 1910 р.

Тому у 2021 році й було обрано цю дату свята.  

У 1917—1920 роках «Ще не вмерла Україна» став одним із державних гімнів УНР та ЗУНР.

У 1992 році Верховна Рада України ухвалила музичну редакцію Гімну. 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України».

У законі йшлося про затвердження Державного Гімну  на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплету і приспівом пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Президент запропонував змінити звучання першої строфи гімну на «Ще не вмерла України і слава, і воля».

«Душу й тіло ми положим за нашу свободу..», — саме так звучать рядки Гімну, що є дуже символічно та має глибокий сенс для громадян України. Зокрема, сьогодні, коли українці, продовжують творити історію нашої незламності, ціною власних життів, виборюють нашу свободу у війні з росією.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що дев’ять громад Київщини підписали Меморандуми про співпрацю з UNICEF.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко 

Нагору