Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Зрубали 185 столітніх дубів у заповіднику: ділкам допомагав правоохоронець

Злочинна група посадовців зрубала столітні дуби на майже 60 млн грн у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Державне бюро розслідувань, співробітники якого викрили зловмисників.

Зазначається, що ділки організували незаконну рубку цінних дубів на території Чорнобильського заповідника.

Як встановили співробітники ДБР, у грудні 2023 року в. о. директора держпідприємства «Північна Пуща» організував незаконну порубку 185 дубів на території Денисовецького лісництва ДСП «Північна Пуща», яке належить до Чорнобильського заповідника.

“До реалізації умислу він залучив трьох цивільних осіб та видав їм спеціальні перепустки на територію заповідника.  Чиновник показав виконавцям територію для вирубки, на якій росли понад 100-річні дуби. Ділкам допомагав працівник правоохоронного органу, який супроводжував транспорт зі зрубаною деревиною”, – йдеться у повідомленні.

Ділки продали деревину на підставі фіктивних документів на одному зі столичних пунктів приймання деревини, спричинивши збитки державі на суму понад 59 млн грн.

Працівники ДБР за сприяння Національної поліції повідомили про підозру в. о. директора держпідприємства «Північна Пуща» та його спільникам.

“Виконувачу обов’язків директора держпідприємства «Північна Пуща», співробітнику правоохоронного органу та трьом цивільним особам повідомлено про підозри у незаконній рубці та збуті лісу, що спричинило тяжкі наслідки, за попередньою змовою групою осіб (ст. 27, ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років”, – зауважують у ДБР.

Окрім того, під час обшуків було  вилучено понад 350 кубометрів деревини, яку зловмисники не встигли продати.

Нині триває досудове розслідування, правоохоронці встановлюють повне коло учасників оборудки. Процесуальне керівництво здійснює Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу Генпрокурора.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у Чорнобильській зоні зафіксували незаконні рубки та розорювання земель для сільськогосподарських робіт.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Ілюстративне фото

з Facebook-сторінки

Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника

Нагору