Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Зміни до законодавства про одноразову грошову допомогу у разі загибелі військового: що відомо

Сьогодні, 29 березня, набирає чинності Закон України № 3515-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги».

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Зазначається, що прийнятими змінами розширено перелік осіб, котрі мають право на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) особи у зв’язку з виконанням обов’язків військової служби чи інших випадках.

“Тепер військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад служби цивільного захисту, державні службовці, посадовці органів місцевого самоврядування, працівники об’єктів критичної інфраструктури можуть визначати кому та в яких відсотках виплачуватиметься одноразова грошова допомога у випадку їх смерті або загибелі”, – йдеться у повідомленні.

Дмитро Лубінець також звертає увагу на те, що незалежно від змісту особистого розпорядження право на одноразову грошову допомогу мають ще кілька категорій осіб. Це малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки загиблого.

За відсутності особистого розпорядження про відповідні відсотки, на отримання одноразової грошової допомоги мають право:

  • діти, у тому числі зачаті за життя загиблої особи та народжені після її смерті;
  • діти, стосовно яких загиблу було позбавлено батьківських прав;
  • один із подружжя, який пережив загиблу особу;
  • батьки (усиновлювачі) загиблої особи, якщо вони не позбавлені стосовно неї батьківських прав;
  • онуки загиблої особи, якщо на момент її загибелі їх батьки загинули;
  • жінка (чоловік), з якою (з яким) загибла особа проживали однією сім’єю, але не перебували у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі (за умови що цей факт встановлено рішенням суду);
  • утриманці загиблої особи.

“Ми повинні забезпечити належний рівень надання соціальних гарантій для сімей наших Захисників та Захисниць”, – підкреслив Омбудсман.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що благодійники  створюють спеціальну  програму для військовослужбовців та ветеранів, які втратили зір або отримали значне погіршення зору в ході бойових дій. 

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Ілюстративне фото

з Telegram-каналу War Cronicles

Нагору