Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Київщина

На фабриці-кухні “ГотуЇмо” в Бучі обговорили реформу шкільного харчування

На фабриці-кухні “ГотуЇмо” в Бучі за участі ініціаторки реформи шкільного харчування Олени Зеленської та міжнародних партнерів провели велику зустріч, де обговорили реформу шкільного харчування.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  з покликанням на допис голови КОВА Руслана Кравченка.

Зазначається, що 1 квітня, перша в Україні фабрика-кухня в Бучі “ГотуЇмо” розширить перелік навчальних закладів, куди доставлятиме харчування.

“ГотуЇмо” вже три тижні доставляє харчування у три школи.

Смачна та корисна їжа потрапляє до закладів у спецбоксах, проходить термічну обробку, а потім – потрапляє на столи до учнів. 

«Понад два роки тому, на початку повномасштабного вторгнення росії, важко було навіть мріяти про таку фабрику. Завдяки американському бізнесмену і філантропу Говарду Баффету проєкт вдалося реалізувати», – сказав Руслан Кравченко.

Досвід Київщини поширюватиметься на інші регіони, щоб діти всіх областей без винятку могли щоденно отримувати гаряче харчування. Попри війну реформу реалізовують не лише в школах, а і в дитсадках.

На Київщині безкоштовне гаряче харчування отримують понад 122,5 тисячі учнів і їх кількість зростає. Забезпечено харчування 100% учнів пільгових категорій. У 29 територіальних громадах у 1-4 класах всі учні харчуються безкоштовно або у співфінансуванні з місцевим бюджетом. 

Також було укладено договір зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН. ВПП вже перерахувала понад 14 млн грн 41 громаді Київщини. Це дозволить забезпечити часткове відшкодування витрат на щоденні гарячі страви для учнів 1-4 класів у 111 школах області. Загалом програма охоплює понад 25 тисяч дітей Київщини.

Також громади обрали різні форми організації харчування:

  • 484 школи – забезпечують харчування персоналом, що перебуває в штаті закладів освіти,
  • 95 шкіл – отримують послуги аутсорсингу від підприємств громадського харчування,
  • 54 школи – користуються доставкою готової продукції,
  • 12 закладів –  працюють як “опорна кухня” та доставляють готові страви до інших закладів освіти.

До кінця цього року року планують створити ще 25 “опорних кухонь”. Крім того, уже створили в Київській області три Кулінарних хаби, планують збільшити кількість учнів, що охоплені гарячим харчуванням.

До кінця цього року також завершать навчання 100% працівників шкільних харчоблоків та 30% працівників харчоблоків дитячих садків і продовжать модернізацію обладнання харчоблоків у 34 закладах освіти.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що перша в Україні фабрика-кухня “ГотуЇмо” у Бучі почала доставляти харчування у три школи.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору