Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Нова шахрайська схема: неіснуючі соціальні послуги

Аферисти вигадали нову схему –  виманюють гроші у пенсіонерів від імені нібито державних установ.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на офіційний Telegram-канал Департаменту кіберполіції Національної поліції.

Кіберполіція попереджає, що шахраї діють через створені ними Telegram-канали начебто від імені державних установ, до того ж, використовуючи їхню символіку, або ж вигаданих організацій, які нібито допомагають пенсіонерам.

Через такі Telegram-канали вони виманюють особисті та банківські дані пенсіонерів, пропонуючи отримати неіснуючі соціальні послуги.

“Для маскування такі повідомлення розбавляються різними матеріалами і життєвими порадами. Застерігаємо, що посилання, розміщені в таких анонімних  Telegram-каналах, можуть вести на фішингові вебсайти або на ресурси, які містять шкідливе програмне забезпечення чи дезінформацію”, – йдеться у повідомленні.

Кіберполіцейські рекомендують перевіряти інформацію про доступні пенсіонерам соціальні послуги на офіційному сайті ПФУ, а також про послуги для малозахищених груп – у своєму  в управлінні соцзахисту.

Тож варто дотримуватися таких порад, щоб не стати жертвою шахраїв:

  •  не переходьте за сумнівними посиланнями;
  • ⁠отримуйте дані про доступні соціальні послуги чи благодійну допомогу лише на офіційних сайтах організацій, які їх пропонують, або безпосередньо на їх території;
  • перевіряйте правильність URL-адреси сайту перед в веденням конфіденційних даних – навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;
  • не вводьте на сумнівних сайтах дані банківських карток;
  • не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки.
  • при розголошенні платіжної інформації – негайно зверніться до банку та заблокуйте карту.

“Також звертаємо увагу, що в майбутньому такі телеграм-канали можуть швидко перепрофілюватися для поширення ворожої пропаганди”, – зауважують у Департаменті кіберполіції.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у ЦНАПі Бородянської селищної ради щовівторка та щоп’ятниці  з 9:30 до 16:30 надаватимуть безоплатну правову допомогу.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору