Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Чорний лелека Чорнобиля: нова пам’ятна монета

Сьогодні, 26 квітня, у в 38-му річницю катастрофи на ЧАЕС, Нацбанк увів в обіг пам’ятну монету “Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний”.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Facebook-сторінку Національного банку України.

Номінал пам’ятної монети, виготовленої з нейзильберу, становить 5 гривень. Тираж – 40 000 шт. (у тому числі 20 000 шт. у сувенірній упаковці).

Зазначається, що це вже четверта монета з серії, яка присвячена відродженню дикої природи на території Чорнобильського радіологічно-екологічного Біосферного заповідника.

В НБУ пояснили, що для зображення на монеті використали лелеку чорного тому, що цей рідкісний птах став одним із своєрідних символів відродження життя в Чорнобильській зоні.

“Це один із двох видів лелек, що зустрічається у фауні України. Оселяється переважно біля лісових озер чи лісових боліт. На відміну від білого лелеки, цей птах – дуже обережний та намагається уникати людей, тому представників його виду побачити можна дуже рідко. Лелека чорний занесений до Червоної книги України та Європейського червоного списку, охороняється Бернською і Боннською конвенціями”, – йдеться у повідомленні.

Також в НБУ звертають увагу на те, що нині зростає популяція лелеки чорного у Чорнобильському заповіднику, що є добрими екологічними знаками А саме – свідченням того, що  заповідник стає осередком біорізноманіття навіть в умовах радіаційного забруднення, а також відновлення екосистеми регіону.

“На реверсі монети на тлі пейзажу зображено лелеку чорного, над яким угорі – пташенята в гнізді. На аверсі – в центрі розміщено символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося та бурого ведмедя”, – зауважують в НБУ.

Придбати монету можна буде  відсьогодні в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Також монети по мірі їхнього відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ, поступово реалізовуватимуться і банками-дистриб’юторами – АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що сьогодні, 26 квітня, в Ірпінській та Бучанській громадах відбулись памʼятні заходи з нагоди 38-ї річниці Чорнобильської трагедії. 

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору