Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

У БІГ-регіоні вшанували пам’ять жертв трагедії на ЧАЕС

Сьогодні, 26 квітня – 38-а річниця Чорнобильської трагедії. В Ірпінській та Бучанській громадах відбулись памʼятні заходи з нагоди цієї сумної дати.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на Ірпінську міську громаду та з посиланням на Бучанську міську раду.

В Ірпінському міському парку імені Володимира Правика люди зібралися біля пам’ятника герою-пожежнику Володимиру Правику.

Зазначається, що наслідки аварії на ЧАЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року і забрала життя сотні  життів, і досі відгукується в Україні та сусідніх країнах. Одними з перших відчули наслідки Чорнобильської катастрофи жителі пристоличних населених пунктів.

“Наші рятувальники, не шкодуючи власного життя, кинулися на ліквідацію аварії, рятуючи світ від великої катастрофи. Серед них був і лейтенант Володимир Правик. Його караул першим кинувся на боротьбу з вогнем на станції, не допустивши поширення пожежі на інші реактори.У памʼять про подвиг Правика в Ірпені названо парк. Чорнобильська катастрофа – це не лише трагедія минулого, це й застереження на майбутнє. Ми з жахом спостерігаємо за тим, як російська армія використовує Запорізьку АЕС, як щит для своїх військових дій. Ми повинні зробити все можливе, щоб подібні трагедії не повторилися», – зазначив перший заступник голови міської ради Андрій Кравчук.

“Трагедія на ЧАЕС стала не тільки наслідком технічних помилок та недбалості, але й символом радянської брехні та цензури. Замовчування та приховування правди про масштаби катастрофи призвели до наслідків, які мільйони людей відчувають й донині. На жаль, трагедія нічому не навчила росіян. Сьогодні вони знову захоплюють та обстрілюють атомні енергостанції, погрожують світу ядерною зброєю. Вчергове підкреслюючи – людські життя та майбутнє всього людства не мають жодного значення для російського диктатора та його народу”, – підкреслив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Жителі Бучанської громади цього дня також вшанувала пам’ять жертв Чорнобильської трагедії.

Подяки від Бучанського міського голови за мужність та героїзм ліквідаторам отримали Михайло Мельник, Сергій Рижих, Олександр Дрепін, Олександр Тарасевич, Микола Оборський та Павло Чернушенко.

«Ми ніколи не забудемо героїчний подвиг ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, що врятували мільйони людей. Схиляємо голови перед загиблими, життя яких обірвалися внаслідок страшної трагедії», – зауважив керуючий справами Бучанської міської ради Дмитро Гапченко.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що новопризначений комісар Ради Європи з прав людини Майкл О’Флаерті завітав до Бучі та вшанував пам’ять невинно вбитих жителів.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору