Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Кібервійна: зловмисники створювали фейкові акаунти керівників українських спецслужб

У Києві СБУ ліквідувала ботоферми, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки та затримала проросійських хакерів.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Службу безпеки України.

Зазначається, що хакерм створювали фальшиві акаунти нібито керівників українських спецслужб у соцмережах та месенджерах, зокрема, Голови СБУ та начальника ГУР МО.

Двох організаторів цього процесу, які масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та намагались штучно дискредитувати Сили оборони, правоохоронці затримали під час комплексних заходів.

“Аби створити видимість «справжніх» сторінок, на цих акаунтах перепощували офіційні дописи від СБУ та ГУР. Втім, в особистих повідомленнях зловмисники виманювали у людей гроші та пропонували свою «допомогу». Також вони реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів як у Facebook, Twitter, Instagram і Tik-Tok, так і в російських «Однокласниках» та «Вконтакте»”, – йдеться у повідомленні.

Для адміністрування фейкових акаунтів зловмисники встановили спеціалізовані програмно-апаратні комплекси у власних помешканнях.

Потужності ботоферми, кажуть в СБУ, давали можливість її організаторам щодня генерувати понад тисячу фейкових акаунтів.

“Зловмисники координували свої дії з представниками російської розвідки, від яких отримували «методички» для проведення підривної діяльності. У такий спосіб ворог сподівався розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні та зашкодити іміджу нашої держави на міжнародній арені”, – підкреслили в СБУ.

І розповіли, що під час обшуків в оселях організаторів ботоферм правоохоронці виявили немало доказів. Це, зокрема, спеціалізоване обладнання для «вирощування» вигаданих інтернет-адрес, та сім-карти мобільних операторів, на які реєстрували підконтрольні акаунти. А ще – у фігурантів вилучено незареєстровану вогнепальну зброю з боєприпасами та бойові гранати.

“Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Фігуранти перебувають під вартою”, – зауважують правоохоронці.

І додають, що зловмисникам загрожує до 7 років в’язниці.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що поліція Київщини повідомила про підозру орендареві, який у Софіївській Борщагівці убив господаря будинку, нанісши йому понад 16 ударів ножем, відрізавши голову та язика.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору