Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Катували мирних жителів Бучанщини: військовим рф повідомлено про підозру

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру чотирьом  військовим рф з Бурятії, які катували жителів Київської області під час тимчасової окупації Бучанського району.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на ДБР.

Зазначається, що слідчими ДБР зібрано неспростовні докази причетності чотирьох російських військових до жорстокого поводження з цивільними та інших порушеннях законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Йдеться про військовослужбовців 37-ї окремої гвардійської мотострілецької Донської Будапештської Червоного прапора ордена Червоної зірки бригади, 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу зс рф (військова частина 69647 с. Кяхта, Республіка Бурятія РФ).

“На початку березня 2022 року заступник командира вищевказаної бригади полковник Іван Кий виконав злочинний наказ свого керівництва й облаштував у селі Вишеград Бучанського району Київської області командний пункт та так званий «ізолятор тимчасового утримання». Також він доручив своїм підлеглим відшукувати патріотично налаштованих місцевих мешканців та ув’язнювати їх. При цьому він наказав не лише здійснювати охорону протиправно позбавлених волі цивільних, а й проводити з ними допити із застосуванням фізичного та психологічного насилля”, – йдеться у повідомленні.

Також документально доведена участь у таких протиправних діях ще трьох російських військових. Це офіцер розвідувального відділу штабу капітан Оскар Ситдіков, командир 9 мотострілецької роти 37 бригади лейтенант Магомед  Магомедов, та командир відділення взводу радіоелектронної розвідки бригади сержант Георгій Раднатаров.

Вочевидь, це все, адже нині триває робота щодо документального підтвердження протиправних дій інших військових цієї бригади.

“Вони завдали українським громадянам моральної та майнової шкоди. Задокументовані завдані ними тяжкі тілесні ушкодження, сильні душевні страждання, шкода здоров’ю, зазіхання на людську гідність тощо. Також зафіксовані факти пограбування цивільних осіб та привласнення їх власності, що не було виправдано воєнною необхідністю”, – підкреслюють у ДБР.

Також зауважують, що системна робота щодо документування усіх воєнних злочинів росіян, вчинених на території України триватиме доти, доки не буде встановлено та притягнуто до кримінальної відповідальності всіх причетних до злочинів росіян.

“У вказаних кримінальних правопорушень не має строків давності, отож знайдемо кожного”, – наголошують у ДБР.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що скеровано до суду обвинувальний акт щодо  військовослужбовця рф, який розстрілював людей і транспорт у Гостомелі.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору