Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Відзавтра треба їздити з увімкненими ходовими вогнями

З 1 травня відміняється часовий проміжок використання денних ходових вогнів поза межами населених пунктів.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на патрульну поліцію Київщини.

Зазначається, що така норма регулюється урядовою постановою від 20.10.2023 №1105.

Раніше транспортні засоби, які  рухалися у світлу пору доби поза межами населених пунктів, мали вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар з 1 жовтня по 1 травня. А відзавтра такий часовий проміжок відміняється.

“Основна мета зазначених змін до ПДР — це зменшення аварійності на вулично-дорожній мережі країни та запобігання загибелі і травмуванню людей у ДТП. Дослідження показують, що використання денних ходових вогнів не тільки покращує видимість, але й впливає на своєчасне периферійне сприйняття транспортних засобів, що здійснюють різні маневри. До того ж, автомобілі з денними ходовими вогнями краще ідентифікуються, як автомобілі на відстані, а також оцінюються безпечніше в порівнянні з автомобілями без них. Усе це сприяє тому, що денні ходові вогні мають позитивний вплив на безпеку дорожнього руху”, – йдеться у повідомленні.

Патрульні розповіли, що європейські дослідження також підтверджують що світло фар є чинником додаткової пасивної безпеки руху.  За даними  European Commission “Daytime running light”, застосування денних ходових фар приблизно на 5–15 % зменшує кількість багатосторонніх денних автомобільних аварій.

Правоохоронці звернули увагу і на відповідальність водіїв.

“Частиною другою статті 122 КУпАП встановлено адміністративну відповідальність, зокрема, за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами під час початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їхнє переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів. Санкція статті передбачає накладення штрафу в розмірі 510 грн”, – наголошують патрульні.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що на Київщині з початку року зафіксовано 342 ДТП.

Також Інформатор БІГ повідомляв, що найаварійнішим днем тижня, за статистикою ДТП, є субота.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору