Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

В Ірпінському музеї презентували енергетичну виставку

В Ірпінському історико-краєзнавчому музеї відкрили виставку артефактів енергетичного обладнання періоду вторгнення рф в регіон.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на Facebook-сторінку історико-краєзнавчого музею Ірпінської міської ради.

Зазначається, що виставка з символічною назвою “#СвітлоПеремагаєТемряву” присвячена героїчній роботі енергетиків ДТЕК та другій річниці повернення світла на Київщину після бойових дій та деокупації регіону.

На виставці представлені символічні артефакти, які розповідають про повернення світла на деокуповану територію Київської області, про руйнування енергетичних ооб’єктів Київщини окупантами. Також енергетики   розповіли про героїчну роботу своїх колег під час відновлювальних робіт.

Війна і енергетика

У музеї підкреслили, що травень став символічним місяцем для енергетиків, адже два роки тому 18 травня вони відновили світло на звільненій від ворога  Київщині.

“Тоді енергетики ДТЕК, які були одними з перших, хто заходив на деокуповані території слідом за військовими, провели наймасштабніше відновлення електричної інфраструктури за всю історію України. Найбільших руйнувань під час окупації зазнав саме Ірпінь. Ворог нищив його безщадно. І саме тут була найбільш зруйнована електромережа. 28 березня 2022 року Ірпінь було повністю звільнено від російських окупантів. Щоб місто змогло розпочати своє відновлення енергетики ДТЕК одразу почали лагодити зруйновані мережі і вже за місяць електропостачання Ірпеня було повністю відновлено і місто змогло вести відбудову далі”, – йдеться у повідомленні.

На виставці представлені символічні предмети зі своєю історією.

Відвідувачі виставки

“Також в одному із залів нашого музею представлені докази злочинів армії росії, встановлено символічні артефакти зруйнованих енергооб’єктів. Тут зібрані оригінальні експонати з місця подій: фрагменти понівечених проводів, фотографії з місця подій доповнюють картину”, – зауважують співробітники музею.

І звертають увагу, що тут можна подивитись також документальний фільм “#СвітлоПеремагаєТемряву”.

У Бучанській райдержадміністрації наголосили, що енергетична інфраструктура у 2022 році зазнала критичних руйнувань.

“Після деокупації Київщини близько 600 населених пунктів залишилися без електроенергії. А це близько 260 000 родин, які не мали світла у власних оселях. Завдяки спільній роботі Київської ОВА, ДТЕК Київські регіональні електромережі, територіальних громад, волонтерів в травні 2022 року повернули світло всім мешканцям Київщини”, – поінформували у Бучанській РДА.

Жителі регіону цікавляться виставкою. Серед відвідувачів був і перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Микола Бойко.

“Ця виставка стає важливим кроком у відзначенні подвигу та пошани людям, які працюють у сфері енергетики, та у нагадуванні про необхідність забезпечення енергетичної стійкості для майбутніх поколінь”, – зазначили у музеї.

Тим більше, що ворожі атаки на енергосферу України не припиняються. І їхні наслідки – дуже відчутні.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що сьогодні, 15 травня, з 00:00 до 24:00 для промислових споживачів  електроенергії застосовано графіки обмеження потужності.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото з відкритих джерел 

Нагору