Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Спіймали на гарячому: викрито масштабну корупційну схему у Держмитслужбі

Посадовці Центрального апарату Державної митної служби вимагали “данину” від регіональних митниць – на хабарі й “погоріли”

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на СБУ.

Зазначається, що Служба безпеки України спільно з Офісом Генерального прокурора провели комплексні заходи, результатом яких стала ліквідація масштабної корупційної схеми в Центральному апараті Державної митної служби.

Затримано директора Департаменту відомчої безпеки та контролю Держмитслужби та його заступника. Допомагав їм підлеглий у регіональному органі Держмитслужби.

“За даними слідства, чиновники систематично вимагали неправомірну вигоду з керівників регіональних митниць. За різні суми хабарів фігуранти «гарантували» посадовцям не створювати штучних перешкод у професійній діяльності”, – йдеться у повідомленні.

Окрім того,  очільники відомчої безпеки обіцяли «прикривати» службові порушення митників, які даватимуть хабарі.

Правоохоронці понад рік фіксували “діяльність” зловмисників. За цей час задокументували 8 фактів щомісячних поборів.

У Центральному апараті Держмитслужби, а також в обласних підрозділах відомчої безпеки та контролю Західного, Південного та Центрального регіонів провели 28 обшуків.

“Правоохоронці затримали очільника Департаменту відомчої безпеки держустанови, його заступника та одного з керівників регіональної митниці на гарячому, при передачі хабаря”, – зауважують в СБУ.

І розповідають, що на підставі зібраних доказів готується повідомлення про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. усім трьом затриманим. А саме –  за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), та за  ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

І це ще не все. Правоохоронці  готують повідомлення про підозру колишній очільниці одного з регіональних управлінь митниці – також за ч. 3 ст. 369 ККУ.

“Слідчі дії спрямовані на встановлення та притягнення до відповідальності всього кола осіб, причетних до «схеми». Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна”, – наголошують у Службі безпеки України.

ДОВІДКА. Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора України.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що БЕБ у Київській області завершили досудове розслідування за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Нагору