Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Два з половиною роки відновлення: що вдалося зробити в Бучі та Ірпені

Вибухи, обстріли, людські смерті і жахливі, надзвичайно жахливі руйнування – такі були реалії життя в Бучі та Ірпені з перших днів повномасштабного російського вторгнення. Адже саме північ Київщини першою прийняла бої і зустріла окупацію, саме північ пристоличної області, як і в часи Київської Русі, як під час Другої світової, не пропустила ворога з цього напрямку до Києва. Ціною значних людських жертв та великих руйнувань. Понад місяць тривали тут запеклі сутички. Під час бойових дій були знищені не лише окремі будинки, а й цілі вулиці, навіть частини мікрорайонів…

Коли 28 березня звільнили Ірпінь, а 31 березня – Бучу, і жителі почали повертатися додому, вони побачили страшні сліди побоїщ. Так, вулиця Вокзальна, що веде з Бучі до Ірпеня, нагадувала кадри з апокаліптичних фільмів-катастроф. По ній навіть проїхати було неможливо, бо все загороджувала знищена техніка ворога – руде від пекельного вогню залізо і стерті із лиця землі будинки. Іноземні журналісти, які працювали в тих локаціях, донесли жахливі світлини до світової спільноти. І от нині багато хто із зарубіжних туристів, які приїздять на Київщину, щоб побачити наслідки війни, просять показати їм саме вулицю Вокзальну. І… дивуються, бо нині бачать там зовсім іншу «картинку» – ошатні будиночки з однаковими парканами, тротуари, висаджені дерева. І поки одні іноземці дивуються швидкості відновлення сплюндрованих російськими окупантами українських міст, інші зарубіжні громадяни і фонди з перших днів звільнення БІГ-регіону активно підставляють плече у відновленні.

Міста стирали з лиця землі

Ірпінь внаслідок бойових дій зазнав дуже серйозних руйнувань. За даними Ірпінської міської ради, пошкоджено або зруйновано понад 3200 будівель, з них – 2613 приватних садиб та 634 багатоповерхових будинки. Повністю або дуже істотно було зруйновано 2501 будівлю.

Ірпінь, Романівський міст, 2024 рік: після спорудження нового мосту частину старого залишили для меморіалізації. Фото: ІА “Інформатор БІГ”

Ірпінь, вулиця Варшавська, травень 2022. Фото з архіву ІА “Інформатор БІГ”

Ірпінь, вулиця 10 лінія, травень, 2022. Фото з архіву ІА “Інформатор БІГ”.

У Бучі, за даними експертів КSЕ, руйнації та пошкоджень зазнали 861 приватний будинок, 122 багатоквартирні будинки, 875 господарських будівель, 149 таунхаусів, 202 гаражі та 35 теплиць.

Буча. 2022 рік. Фото: Анатолій Федорук

Буча, 2022 рік. Фото: ТСН.

Тож немало з тих, хто поверталися додому, побачили на місці своїх будинків у кращому випадку – коробки з вибитими вікнами, із знищеним майном, а в гіршому – руїни… Де жити? До того ж, зруйнована інфраструктура – понищені садочки і школи, промислові й адміністративні будівлі – цей перелік можна продовжувати. Та критичний стан міст спонукав до якнайшвидшого відновлення, і воно почалося практично одразу, в усіх напрямках.

За відновлення взялися всім миром

Відновлення міст – справа комплексна і вимагає і коштів, і матеріалів, і зусиль, і вмілої організації, адже часу «на розкачку» немає. А ще – це великі людські ресурси. І це найбільша проблема під час відновлення, бо частина фахівців будівельної галузі сьогодні замість звичних для себе інструментів та пристосувань узяли до рук зброю і боронять українську землю від російських загарбників на передовій. А тому підрядники наразі відчувають великий дефіцит у спеціалістах. Зрештою, тому і хід відбудови, зокрема житлового фонду, триває не так динамічно, як цього бажали б власники зруйнованих квартир та будинків. І мабуть саме це спонукало у перші  місяці після деокупації Бучі та Ірпеня багатьох людей взятися за  ремонт своїх помешкань самотужки. Де держава могла, вона частково допомагала, принаймні будівельними матеріалами, але далеко не всім і не всюди.

Втім, масштаби руйнувань вимагали глобального підходу. Тож до «точкового» індивідуального відновлення підключилась не лише Україна, завдяки державним програмам підтримки, а й іноземні партери в особі урядових та неурядових організацій. Підставили плече і міста-побратими, і міжнародні благодійні фонди, і інші організації, які опікувалися постраждалими містами і людьми.

Звісно, найістотнішою допомогою була грошова підтримка, але не тільки. Будівельні матеріали, техніка, нові технології – цей перелік можна продовжувати.

Буча: форми співробітництва – різні

«У якості прямої грошової допомоги до бюджету громади надійшло 500 тисяч доларів та 582 510 тисяч євро міжнародних коштів (майже 40,8 млн грн.), що були надані різними партнерами та програмами фінансування. Зокрема, це 500 тисяч доларів, які надійшли як допомога від Тайваню, 500 тисяч євро, виділені місту Буча від міста-побратима Кашкайш, 56 тисяч євро допомоги від міста-побратима Бергіш-Гладбах (Німеччина), та допомога від наших партнерів з Вільнюса та освітнього фонду з Німеччини», – повідомив «Інформатору БІГ» заступник Бучанського міського голови Дмитро Чейчук.

Він розповів про форми співпраці з міжнародними партнерами, вони були різними: підтримка будівельними матеріалами чи пряме фінансування робіт безпосередньо фізичним особам; спільне з міською радою фінансування проєктів; будівництво (ремонт) окремих об’єктів під ключ тощо.

Зокрема, реалізовано проєкт у межах Програми з відновлення України, яка фінансується Європейським інвестиційним банком – а саме «Реконструкція майданчика водопровідних споруд із застосуванням новітніх технологій та встановлення обладнання з очистки та знезалізнення води у м. Буча, вул. Тарасівська, 14а». Також реалізовано проєкт з відновлення приміщення дитячо-юнацької спортивної школи бойових мистецтв у Бучі, яке профінансував уряд Тайваню.

Говард Баффет – меценат і друг України

Вочевидь, найвідомішим проєктом, і таким, що викликав інтерес і бажання запозичити бучанський досвід, стало спорудження у Бучі за фінансування фонду Говарда Баффета – сина відомого мецената та інвестора Воррена Баффета – фабрики-кухні, на якій готують корисну їжу для закладів освіти міста, а в перспективі – і для сусідніх громад. Впроваджувався проєкт у співпраці з World Central Kitchen та Національною асоціацією громадського харчування. Загалом у межах програми реформи шкільного харчування у Бучанській громаді реалізовано 13 проєктів.

Говард Баффет та Олена Зеленська під час відкриття фабрики-кухні. Фото з відкритих джерел.

Говард Баффет, приїхавши до Бучі, особисто підняв екскаватором перший ківш ґрунту для фундаменту будівництва, що стартувало. А торік 11 березня фабрика-кухня «ГотуЇмо» доставила перші півтори тисячі порцій обідів для школярів у Бучанський ліцей №9. До кінця минулого навчального року «ГотуЇмо» забезпечувала харчуванням уже 13 закладів освіти, а з початком нового навчального року фабрика готуватиме практично для всіх навчальних закладів регіону.

Реконструкція вулиці Вокзальної у Бучі, перетворення її знову на ошатний куточок міста також відбувалося за допомоги фундації Баффета. За спільною програмою Глобальної місії з розширення прав і можливостей GLOBAL EMPOWERMENT MISSION (GEM) було зведено 11 нових будинків замість знищених, та реконструйовано 10 пошкоджених приватних будинків по вулиці Вокзальній. Крім того, ця організація реалізує проєкти щодо заміни віконних та дверних конструкцій в житловому фонді.

Втім, підтримка Говарда Баффета не обмежилась лише Бучею. Він подарував поліції Київщини 21 службового собаку, долучився до відновлення знищеної окупантами поліцейської дільниці у Бородянці тощо.

Ірпінь: місто відновлюється завдяки об’єднанню зусиль

«Завдяки об’єднанню зусиль, у межах співучасті коштів благодійних організацій та коштів, виділених по державним програмам, наразі в нашій громаді відновлено 512 об’єктів»,  – розповів Інформатору БІГ міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Відновлений дитячий садочок “Рута”. Фото: Ірпінська міська рада

За його словами, такого позитивного результату вдалося досягти завдяки коштам, які надходили з багатьох джерел. Зокрема, Уряд Литви профінансував відбудову дитячого садочка «Рута». UNICEF виділив кошти на капремонт Ірпінського ліцею No3.

ЗДО №5 “Червона калина” після відбудови. Фото: Facebook-сторінка садочка

Завдяки підтримці міста-побратима Кашкайш вдалося відбудувати перший інклюзивний дитсадок з басейном «Червона калина». 37 котелень відновлено за кошти Міжнародного Комітету Червоного Хреста, а це приблизно 12,7 млн грн. Фонд UNICEF виділив 5 млн грн на облаштування 14 укриттів в освітніх закладах.

Загалом станом на 1 січня 2024 року в Ірпінській громаді відбудовано/відновлено 85 об’єктів соціальної та критичної інфраструктури на суму 740,05 млн грн.

Один з будинків, відбудований у межах платформи UNITED24. Фото з відкритих джерел.

Відбудовується і житло. Так, фонд «TERRE DES HOMES» виділив 48 млн грн на капітальний ремонт 5 багатоквартирних будинків. Стільки ж було відновлено за підтримки благодійного фонду «Леруа Марлен – Солідарність», на що партнери виділили 26,5 млн грн. 4 багатоповерхівки допоміг відбудувати «OpenDoorUkraine», а ще 5 – ГО «Народна допомога Україна» у партнерстві з австрійською неурядовою організацією «Volkshilfe Österreich» за фінансової підтримки «Nachbar in Not» та «Arbeiterwohlfahrt International».

«У 7 багатоквартирних будинках в рамках платформи UNITED24 тривають роботи по капітальному ремонту на суму 316,4 млн грн. 3 багатоквартирних будинків на суму понад 50 мільйонів гривень відбудовує Міжнародна організація з міграції (МОМ) за підтримки Уряду Німеччини», – розповів Олександр Маркушин.

Відновлення будинку на Северинівській, 162 триває саме зараз. Фото ІА “Інформатор БІГ”

Модульні містечка – тимчасовий прихисток

Однак це ще не фініш відновлення, роботи тривають. А тим часом в Ірпені подбали про тимчасовий прихисток для тих, чиє житло ще не відбудовано, встановивши модульні містечка. У них живуть не лише місцеві, а й ВПО з інших регіонів, яким довелося евакуюватися з небезпечних територій. До будівництва модульних містечок також долучились іноземні партнери.

«Завдяки плідній співпраці Ірпінської міської ради, Посольства Фінляндії в  Україні, Київської обласної військової адміністрації, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, а також Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України в Ірпені 13 травня 2023 року відкрилося модульне містечко на території колишнього санаторію «Ластівка», – розповів Інформатору БІГ Олександр Маркушин, зазначивши, що до облаштування містечка долучилося багато партнерів.

Модульне містечко на території табору “Ластівка”. Фото: Ірпінська міська рада

Також функціонує модульне містечко «Дубки», яке складається із 88 чотиримісних житлових модулів, де проживають мешканці Ірпінської громади, які втратили дах над головою через російську агресію. Для цього містечка, яке відкрилося 13 серпня 2022 року, Ірпінь безкоштовно отримав модульні конструкції від уряду Польщі за домовленостями з Міністерством розвитку громад та територій України.

Модульне містечко “Дубки”. Фото з архіву ІА “Інформатор БІГ”

Що робити з будівельним сміттям? Рішення є!

Під час реконструкції і відбудови поруйнованих окупантами Бучі та Ірпеня не обходиться без демонтажу частин будинків, а то й потрібно зносити будівлі повністю. А відтак утворюються цілі гори будівельного сміття, і це теж є проблемою, бо для таких обсягів потрібні надто великі полігони.

Втім, певні рішення у громадах знайшли – теж за підтримки зарубіжних партнерів.

Так, у Бучі у червні цього року почала працювати встановлена за допомоги ЄС та ПРООН тимчасова інноваційна станція з переробки будівельних відходів, яка може подрібнювати до 80 кубометрів відходів за годину. Завдяки їй до кінця року планується переробити всі 75 тисяч кубометрів будівельного сміття, яке накопичилось на спеціальних локаціях – йдеться про залишки будинків, зруйнованих під час бойових дій та демонтованих після деокупації Бучі. Інноваційна переробка .допоможе повернути Бучі землі, на яких складували залишки демонтованих будинків.

Сергій Яременко. Фото: United Nations Development Programme

 «Таку потужну і сучасну лінію ми бачимо вперше. Нове обладнання включає сортувальну установку, дробарку, фронтальний навантажувач та бульдозер», – каже Сергій Яременко, оператор екскаватора КП «Бучасервіс», який після деокупації міста займався демонтажем будинків.

До того ж, те, що на певному етапі перебуває у якості сміття, можна використати повторно.

«Відсортовані та подрібнені матеріали будуть використані на відновлення зруйнованих споруд. Таким чином, руїни перетворяться на будівельні ресурси для відродження всієї громади», – зауважують у міськраді.

А Ірпінь нещодавно отримав грант від НЕФКО у межах Програми зеленого відновлення України на суму понад 5,7 мільйонів євро на реалізацію проєкту «Знесення зруйнованих будівель та утилізація будівельних відходів у Київській області». Кошти виділив уряд Швеції.

«Тепер можемо значно пришвидшити нагальну потребу у демонтажу зруйнованих будівель та запустити процес відбудови на цих ділянках. За грантові кошти місто придбає техніку, яку використовують наші КП: навантажувачі, дробарки, екскаватори, вантажівки, крани та інші інструменти. Завдяки цій допомозі зможемо не тільки розчищати, а й вторинно використовувати будівельні відходи для спорудження нових об’єктів», – зазначив Олександр Маркушин.

Ми створили цей матеріал як учасник мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

 Інесса Швець, “Інформатор БІГ”

Нагору