Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Культурний фронт: мистецька спільнота подала петицію про заборону громадянам рф здійснювати творчу діяльність в Україні

Українські актори кіно й театру, продюсери, режисери, представники культури подали петицію до офіційного інтернет-представництва президента України про заборону громадянам росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні.

16 серпня на офіційному інтернет-представництві президента України з’явилася петиція від творчої спільноти, яка закликає обмежити поширення, розповсюдження та продаж продуктів російської культури на території України.

«Ми маємо на меті розбудову цілісного та ціннісного українського культурного простору. Враховуючи злочини росії проти Українського народу, ми не вбачаємо жодної можливості подальшої будь-якої співпраці у культурному, кіно та театральному секторах, і навпаки вбачаємо необхідність збільшення українського контенту на телебаченні, у театрах, на радіо та у сфері кінематографу», – йдеться в петиції.

Українська продюсерка Ольга Клименко – одна з ініціаторів петиції, розповіла кореспонденту Інформатора, що вона та її колеги працювали над петицією спільно з творчою та юридичною командами. Вони зацікавлені у відстоюванні українських інтересів і це питання вже стало дуже нагальним, щоб заборонити громадянам рф створювати професійну діяльність в українському просторі. «Ми маємо бути категоричними, принциповими і не давати слабину в творчій діяльності. Адже поки українські захисники воюють на фронті, ми маємо це також робити в нашому культурному просторі», – додала Ольга.

Окрім того, в петиції попросили про:

  • Заборону трансляції будь-якого телевізійного та/або кіноконтенту (фільмів, серіалів, документальних фільмів) в ефірах українських телеканалів за участі громадян рф та/або створеного на території росії.
  • Обмеження поширення, розповсюдження, продаж продуктів російської культури (літературних творів, вистав, художніх робіт тощо) на території України.

Станом на сьогодні, 7 вересня, петицію підписали більше 6 тис людей. Аби цей документ розглянув президент Володимир Зеленський, необхідно набрати 25 000 голосів. Залишилося для цього 69 днів.

Аби привернути увагу якомога більшої кількості людей до цієї петиції, мистецька спільнота записала відео-звернення до усіх українців:

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Анна Вусань

Нагору