Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Керівництво держпідприємства «Антонов» не вжило заходів для збереження «Мрії» – СБУ­

У Службі безпеки України повідомили деталі розслідування щодо знищення АН-225 «Мрія». Під час слідства виявили й інші злочини.

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на СБУ.

Служба безпеки України встановлює обставини, за яких було знищено літак АН-225, та чому керівництво ДП «Антонов» не запобігло цьому. Натепер слідство вже встановило, що службові особи, попри застереження держорганів, не вжили належних заходів, щоби зберегти «Мрію». А дехто з працівників підприємства тривалий час не давав організувати протиповітряну та наземну охорону летовища. Це призвело до знищення не лише АН-225, а й ще кількох літаків.

Досудове розслідування ведуть слідчі СБУ за процесуального керівництва Офісу генпрокурора. Уже здійснено низку обшуків у справі, тепер слідчі вивчають додаткові деталі й проводять експертизи.

Водночас доки встановлювали осіб, винних у підривній діяльності проти України, виявили й інші злочини. Так, колишній гендиректор «Антонова» зорганізував незаконне переправлення за кордон українців призовного віку.

За даними слідства, в березні посадовець подав до Держприкордонслужби список працівників, які виїжджають для техобслуговування літаків. Але до складу групи були внесені прізвища й сторонніх осіб, зокрема близький родич керівника держпідприємства. Про підозру за цим фактом ексдиректора вже повідомили. У квітні державний концерн «Укроборонпром» звільнив гендиректора ДП «Антонов» Сергія Бичкова.

Інформатор нагадує, найбільший у світі вантажний літак українського виробництва АН-225 «Мрія» згорів на летовищі в Гостомелі, коли його намагалися захопити російські окупанти в перші дні повномасштабного вторгнення.

У березні командир екіпажу «Мрії» Дмитро Антонов заявив, що керівництво підприємства могло врятувати літак, перевівши його перед вторгненням до аеропорту котроїсь із сусідніх країн, але не зробило цього.

У ДП «Антонов» звинувачення відкинули. Інформація про непрямі причини знищення літака АН-225 «Мрія» базується на особистих думках й оціночних судженнях командира екіпажу «Мрії» Дмитра Антонова», – заявили там.

В «Укроборонпромі» оцінили відбудову «Мрії» приблизно в 3 млрд доларів.

Раніше Інформатор писав, що в Данії з’явилася легендарна українська «Мрія», яку можна побачити навіть із космосу, а Гостомель на День селища отримав у подарунок мурал із зображенням «Мрії».

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко

Фото: Vadim Chirda (AP)

Нагору