Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

СБУ фіксує активність фішингових розсилок та закликає не скачувати шахрайські програми

Служба безпеки України протягом останніх днів фіксує масові фішингові розсилки електронних листів нібито від її імені та закликає громадян дбати про кібербезпеку.

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на допис СБУ у Telegram.

За даними спецслужби, на перший погляд фішингові розсилки здаються правдоподібними, однак викладені у цих листах дані свідчать про їхню фейковість.

Зокрема, зловмисники від імені Ситуаційного центру Департаменту кібербезпеки СБУ повідомляють про розробку спеціалізованих програм для посилення кіберзахисту та знищення вірусів. І тут же пропонують завантажити їх нібито з офіційного вебсайту СБУ.

«Повідомляємо, що наразі Ситуаційний центр Департаменту кібербезпеки СБУ не здійснював жодних розсилок щодо будь-якого програмного забезпечення. Нагадуємо, що офіційний домен сайту СБУ – ssu.gov.ua. Зловмисники ж пропонують завантажити програми з іншого сайту», – йдеться у дописі СБУ.

У разі отримання таких листів правоохоронці радять не переходити та не завантажувати будь-які програми.

Якщо ж таке сталося варто перевстановити операційну систему комп’ютера та повідомити СБУ за телефоном: 0 800 501 482 та на електронну пошту: callcenter@ssu.gov.ua.

Подібні фейкові розсилки можуть бути частиною спецоперацій російських спецслужб із розхитування інформаційного та кіберпростору в нашій країні, наголошує СБУ.

Раніше Інформатор писав, як діяти у випадку злому вашого акаунту Google та, чи можуть віруси «ховатися» у QR-кодах, а також повідомляв, як уберегти свої гаджети від хакерів.

Раніше ми також публікували інструкцію, як боротися із нав’язливою рекламою у Facebook.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Олександр Кульбачний

Нагору