Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Вода в Бучі: чому з кранів нічого не біжить

У Бучі мешканці багатоквартирних будинків уже кілька днів змушені миритися з відсутністю не лише електрики, а й води. Які причини її відсутності та перспективи повернення в крани бучанців?

Як з’ясував Інформатор, перебої з водопостачанням у помешканнях жителів Бучі розпочалися цього понеділка, 31 жовтня. А вже у вівторок в багатьох квартирах вода зникла остаточно.

Головний інженер «Бучасервісу» Олександр Дзюба пояснює, все через те, що воду в систему подають насоси. За відсутності електрики вони, звісно, спиняються. Люди ж використовують воду й без світла, тому її запас вичерпується.

Після чергового масованого обстрілу української енергосистеми цього понеділка Буча залишалася без електрики понад 9 годин поспіль. Саме тоді магістраль спорожніла повністю. А в умовах подальших відімкнень електроенергії немає змоги наповнити мережу подавання води знову: щойно набереться трохи – зникає світло, й мешканці знов використовують усе.

Коли ж з’являється напруга, цілком зрозуміло, що люди квапляться вирішити всі побутові моменти, пов’язані зі світлом і водою, водночас. Насоси просто не встигають закачувати потрібний об’єм води, щоби в системі був необхідний тиск у 4 атмосфери. А тому вода з’являється лише в помешканнях на 1-2 поверхах. Ті ж, хто живе вище, залишаються з сухими кранами.

Чому в домівках бучанців немає води: в КП “Бучасервіс” пояснюють, що насоси не встигають наповнювати системи водопостачання в проміжки часу, коли світло з’являється

Ситуацію можуть змінити генератори, які живитимуть вузли водопостачання автономно, їх можна задіювати, щойно зникає світло. І ними вже почали оснащувати бучанські свердловини, натепер встановили три. Перший – на вул. Пушкінській, він закачує воду в резервуар чистої води. Другий – на вул. Вокзальній біля зруйнованого ТРЦ «Жираф» – живить насос каналізаційного колектора, який відкачує нечистоти. І третій – на території підприємства ЮТЕМ – забезпечує наповнення чотирьох скважин.

Але проблема в тому, що в Бучанській об’єднаній тергромаді 74 свердловини, тобто й генераторів потрібно 74. А ще, каже головний інженер «Бучасервісу», «залиште без нагляду такий генератор – його ж за пів години не буде». На те, щоб організувати захищене встановлення таких джерел живлення, потрібні гроші, а в «Бучасервісу» їх зараз немає.

У КП “Бучасервіс” запевняють: працюють над тим, щоби вода в бучанців була, але ситуація складна

Не додає оптимізму й неоднозначна ситуація з правовим підґрунтям надання послуг водопостачання в Бучі. Із березня цього року цю роботу мало взяти на себе КП «Бучасервіс», про що саме напередодні воєнних дій у БІГ-регіоні з’явилися оголошення на під’їздах бучанських багатоповерхівок. Утім тоді ж «Ірпіньводоканал» заявив про непровомірність таких дій бучанського комунального підприємства.

На початку березня водопостачання в Бучі припинилося й було відсутнє до середини квітня. Із поверненням води в домівки бучанців повернулася й проблема: хто ж надає послугу й кому платити? У своїх поштових скриньках мешканці знаходять платіжки від обох підприємств. Кому платити – кожен вирішує особисто. Багато хто не платить взагалі: й через незрозумілу правову ситуацію, й через відсутність коштів в умовах війни.

Прояснити ситуацію з відсутністю води до КП «Бучасервіс» прийшов нині не лише Інформатор, а й місцеві жителі. Пенсіонерка Наталя Щупляк живе на вул. Богдана Хмельницького, 4. Розповідає, що з крану іноді біжить іржава цівочка та й то недовго. Жінка каже, що своєчасно оплачує послугу водопостачання. «Ірпіньводоканалу». І не розуміє, чому за одних і тих самих умов відімкнення світла в квартирах ірпінців вода є, а в бучанців – немає.

Ще один житель Бучі – Віталій – розповідає, що був змушений зупинити роботу. Чоловік працює на відбудові зруйнованого під час бойових дій будинку, а без води деякі роботи виконувати просто неможливо.

З’ясовувати, чому немає води, до КП “Бучасервіс” прийшли місцеві жителі

Коли ж ситуація з водопостачанням у місті зміниться? Адже в умовах війни й постійних атак рашистів по об’єктах критичної інфраструктури очікувати змін у наявності електрики не випадає. На це питання головний інженер лише розводить руками, мовляв, безпорадні. Натомість головний енергетик Бучанського комунального господарства Геннадій Пархоменко запевняє: невдовзі ситуація має змінитися. За його словами, сьогодні відповідне розпорядження дав і мер Бучі Анатолій Федорук.

Про це бучанський міський голова написав і в своєму Telegram-каналі: «Робимо висновки з частих відключень електроенергії – шукаємо варіанти, як забезпечити критичну інфраструктуру Бучанської громади в холодний період. Отримали генератор потужністю 650 кВт від наших партнерів з Македонії. Цієї потужності вистачить, щоби забезпечити електропостачанням об’єкти критичної інфраструктури в центрі міста, а саме резервуари чистої води, пожежне ДЕПО, котельню та інші заклади соціальної сфери».

А поки що бучанцям доведеться запастися і терпінням, і водою. Не з крану.

Поки що бучанцям доведеться запастися і терпінням, і водою

Раніше Інформатор розповідав про те, як Буча живе без світла.Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко

Відео: Telegram-канал Анатолія Федорука

Нагору