Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Ірпінський пологовий: де з’являються на світ нові жителі БІГ-регіону

Єдиний у БІГ-регіоні пологовий будинок, хоч і має в назві “ірпінський”, розмістився в курортному Ворзелі. В одноповерховій будівлі вже не одне десятиліття з’являються на світ нові жителі не лише власне Ворзеля, а й Ірпеня, Бучі, Гостомеля, Коцюбинського та всіх навколишніх сіл.

Немісцевий навряд чи впізнає в старенькій одноповерхівці пологовий. Але за неприглядним фасадом ховається сучасний медичний заклад із усім необхідним обладнанням, а головне – високопрофесійсною командою медиків.

Інформатор БІГ побував у місцевому пологовому й знає секрет, чому попри близькість столиці з її новітніми медзакладами, жінки приходять по найдорожчі в житті «пакунки» саме сюди.

Те, що пологовий у Ворзелі розмістився в одноповерховій будівлі, в нинішніх умовах має свої переваги: генератор забезпечує електрикою під час вимкнень, а вода надходить зі свердловини

У пологовому відділенні працюють четверо акушерів-гінекологів, фахівець із ультразвукових досліджень, двоє неонатологів та анестезіолог. Усі лікарі мають високу кваліфікацію й чималий досвід. Керує цим фаховим колективом Інна Щеголєва. Завідувачка з гордістю каже, що це справді потужна команда, якій можуть позаздрити й київські лікарні.

На початку повномасштабного вторгнення пологовий у Ворзелі залишився єдиним лікувальним закладом, де можна було отримати медичну допомогу. З останніх днів лютого тут її надавали не лише жінкам при надії чи породіллям, адже почали поступати поранені. І пологи, й операції здебільшого відбувалися в коридорах, бо там під час обстрілів було безпечніше.

Евакуювати заклад вдалося 9 березня. За буремні неповні два тижні ворзельські лікарі допомогли з’явитися на світ 18 малюкам. Усіх лікарів і пацієнтів “гуманітарним коридором” доправили до Києва.

Завідувачка пологового будинку Інна Щеголєва розповідає, що на початку повномасштабного вторгнення їхній медзаклад надавав усю можливу медичну допомогу, по яку до них зверталися

За півтора місяця після деокупації селища пологовий будинок відновив роботу, щомісяця тут народжують 30-40 жінок. До початку воєнних дій у регіоні кількість пологів була наполовину більшою. А траплялися дні, коли в цьому медзакладі з’являлися на світ і 6 діточок.

Днями пологовий будинок у Ворзелі вперше за пів століття роботи влаштував день “відкритих дверей”. Медики зустрілися з парами, котрі очікують на появу дитини, розповіли й показали, які умови в закладі, які послуги надають, яке є обладнання.

Майбутнім батькам розказали й показали, в яких умовах з’являються на світ малюки в Ірпінському пологовому будинку

Так, у пологовому відділенні вагітна жінка може пройти всі необхідні обстеження, для цього є апарати УЗД, КТГ, ЕКГ. Майбутню маму проконсультують і суміжні спеціалісти, зроблять усі необхідні призначення й розроблять тактику ведення пологів.

Відповіли працівники медзакладу й на запитання відвідувачів. Чи не найбільше стосувалося партнерських пологів. У Ворзелі їх активно практикують, адже тут впевнені, що підтримка близької людини надзвичайно важлива для жінки. І приблизно 4 з 5 породіль приходять народжувати не самі. Причому це не обов’язково має бути майбутній татусь, жінка може обрати присутність і мами, сестри, подруги – того, хто зможе допомагати в пологах і стати необхідною опорою.

Близькі також мають змогу допомогти матусі в догляді за немовлям після пологів, для цього обладнано палати сумісного перебування. Вони більш комфортні, аніж палати на кілька породіль, мають індивідуальний санвузол, є телевізор та холодильник.

78% пологів у ворзельському медзакладі – партнерські. Для сумісного перебування обладнано палати підвищеного комфорту

Та попри створені у Ворзелі умови колектив давно мріє про переїзд. Корпус медичного центру вже звели в Ірпені, на вул. Садовій, 38 (біля поліклініки). Відкриття було заплановане на червень цього року, але завадила повномасштабна війна. Нині на Facebook-сторінці закладу оголосили збирання коштів на внутрішні роботи.

Нова будівля дасть і нові можливості. Це насамперед місце для того, що в одноповерхівці не помістилося, як от реанімаційне відділення. А ще розміщення в місті – це наближеність до більшої кількості жінок, ніж у селищі.

Наразі ж адреса Ірпінського пологового будинку: Ворзель, вул. Кленова, 22.

Працює він, що зрозуміло, цілодобово – фахові акушерські бригади чергують 24/7. І мають власний автомобіль швидкої допомоги, що дуже важливо.

Зателефонувати в Ірпінський пологовий будинок можна за такими номереми:

  • гінекологічне відділення: (045) 974-62-45;
  • пологове відділення: (045) 974-65-35.

Пологовий будинок у Ворзелі вперше за пів століття роботи влаштував день “відкритих дверей”, медколектив відповів на запитання пар, що чекають на появу малюка

Пологова зала укомплентована всім необхідним, зокрема й сучасним обладнанням, щоби в разі потреби оперативно надати мамі й дитині кваліфіковану допомогу

У передпологовій палаті є фітнес-м’яч та шведська стінка, котрі допоможуть зменшити навантаження на хребет під час перейм

Перебування в палатах підвищеного комфорту платне й коштує 650 грн за добу

Натомість у звичайних палатах, де після пологів перебувають кілька молодих матусь, є можливість поспілкуватися й знайти подруг

У пологовому будинку є їдальня, а от кухні немає, їжу для матусь привозять уже готову

Раніше Інформатор розповідав, що на Київщині відновили 26 зруйнованих медзакладів, а також про те, що Ірпінська центральна міська лікарня отримала автомобіль швидкої допомоги.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Лілія Нємченко, Оксана Лук’яненко

Нагору