Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Олів’є на новорічному столі: по чому продукти на салат у магазинах БІГ-регіону

Олів’є – вже не салат, а новорічна традиція. На святковий стіл його ставлять понад половина українців. Скільки коштує наїдок наприкінці 2022 року в БІГ-регіоні, залежно від того, в яких супермаркетах купувати складові?

Порівняно з попереднім роком новорічний стіл-2023 для українців подорожчав чи не вполовину. Та попри це, відмовлятися від традиційних страв здебільшого люди не збираються.

Зустрічати новий рік за святковим столом – традиція, якої багато хто намагається позбутися. Як показало опитування Інформатора БІГ у соцмережах, майже третина тих, хто проголосував, не збираються нічого готувати. Та ми все ж сподіваємося, що це ті, хто йдуть у гості, а отже голодними в новорічну ніч не залишаться.

Водночас чверть учасників опитування планують поставити на святковий стіл оселедець під шубою, 19% готуватимуть м’ясо по-французькому, по 15% не уявляють зустрічі Нового року без холодцю та ікри. Але безумовним лідером голосування залишився традиційний кулінарний символ Нового року – олів’є. Готувати його планують майже 40% жителів Бучанського району.

40% жителів БІГ-регіону поставлять традиційний олів’є на новорічний стіл

Багато хто вважає олів’є стравою, що виникла в радянський період, та насправді його історія давніша й почалася з Франції. За однією з версій, страва, створена кухарем Люсьєном Олів’є, спочатку не була салатом. Для його закуски «Майонез із дичини» на тарелю викладали шматочки філе рябчиків та куріпок уперемішку з кубиками желе з бульйону. Поряд розкладали варені ракові шийки, политі соусом «провансаль». Потім накладали горку картоплі з маринованими корнішонами. А зверху прикрашали порізаними яйцями – вони були лише елементом декору.

Та якось Олів’є побачив, як один із відвідувачів ресторану перемішав усі складові в своїй тарілці перш ніж з’їсти. Тоді кулінар вчинив так само й виявив, що це смачно. Відтоді страва з’явилася в меню його ресторану вже в новому форматі. Утім свій рецепт Олів’є тримав у таємниці й забрав із собою в могилу. Було це ще 1883 року – задовго до появи й занепаду радянського союзу.

Такий вигляд має олів’є за кулінарною книгою П. П. Александрової  “Настанови до вивчення основ кулінарного мистецтва”, виданої в  ХІХ ст.

Рецепт, що став популярним наприкінці ХІХ століття, бюджетніший за оригінальний. А з часом і він зазнав змін – нині в олів’є ані рябчиків, а ні ракових шийок. Отже в класичному нині новорічному салаті: картопля – 4-5 штук

  • морква – 2 великі або 3 середні
  • картопля – 3-4 штуки
  • консервований горошок – 1 банка
  • ковбаса «Лікарська» – 400-500 г
  • солоні або мариновані огірки – 4-5 штук
  • яйця – 6 штук
  • цибуля – 1 штука
  • зелень
  • майонез

І кожна господиня знає, що на олів’є картоплю та моркву треба зварити “в кожушках”, яйця – в круту. Тим часом ковбасу й огірки нарізати дрібними кубиками. Готові овочі та яйця почистити й також нарізати кубиками. Дрібно нарізати цибулю. Додати горошок. Усі інгредієнти змішати й заправити майонезом. Прикрасити зеленню – можна зустрічати Новий рік.

Зелений горошок – незмінна складова олів’є

То скільки ж коштує улюблена “олів’єшечка”? Інформатор БІГ порівняв ціни в мережевих супермаркетах БІГ-регіону на продукти, потрібні, щоби приготувати улюблену страву.

Отже за підрахунками Інформатора БІГ найдешевшим набір продуктів для олів’є виявився в мережі “Сільпо” за акцією “ціна тижня”: 3 кг салату обійдеться в 367 грн. А найдорожчі ті ж продукти в супермаркетах Novus, ті ж 3 кг олів’є будуть коштувати 420 грн.

Картопля, морква й цибуля – те, що є в щоденному раціоні українців, – цілком доречне й у святковому салаті

Традиційний салат олів’є заправляють саме майонезом, хай скільки суперечок точиться щодо його шкідливості

Раніше Інформатор БІГ розповідав про ціни на яйця в супермаркетах Ірпеня.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Ірина Мисюра

Нагору