Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Буча-Ірпінь: ситуація на водоймах на межі екологічної катастрофи

Річка Буча й озеро Земснаряд потребують негайної допомоги. Ситуація наближається до масштабної екологічної катастрофи: на водоймах БІГ-регіону гине риба й стоїть нестерпний сморід.

Інформатор БІГ розслідував, у чому причини лиха, чи знає про це влада та чи зміниться щось найближчим часом.

Те, що в річці, яку місцеві називають Бучанкою, а також в озері Земснаряд змінився колір води, жителі помітили ще в жовтні. Одразу забили на сполох і почали шукати, що ж сталося. І таки з’ясували!

Однією з причин могло бути зливання каналізаційних стоків зі сторони Бучанської каналізаційно-насосної станції №4. Приблизно з середини вересня в річку Буча зливають каналізаційні стоки неподалік ТЦ “Жираф”. Саме там, де автомобільний міст з’єднує бучанську вул. Вокзальну з ірпінською вул. Соборною.

Бруд у річку ллється на межі ірпінських та бучанських володінь

Об’єм викидання нечистот не є стабільним. Уже за спостереженнями місцеві кажуть, що каналізацію зливають “хвилями”. Тобто в річку постійно тече смердючий струмок, але епізодично його так зване “русло” збільшується, й відповідно зростає маса нечистот. Велике ж зливаня каналізації помітили в 20-х числах вересня, середині жовтня та на початку листопада.

Також припускають, що зливати нечистоти в цій же локації можуть ще заправка КЛО, що просто біля мосту, та автомийка навпроти. І навіть вказують на ймовірні труби під мостом, якими в річку зливають мильну й масну воду.

У Бучанку біжить масна й мильна вода з автомийки та заправки

Крім того небайдужі помітили, що рідина сірого кольору з характерним різким та неприємним запахом потрапляє в річку Буча й зі сторони Ірпеня. А саме від ЖК “Синергія” на вул. Сковороди. Стоки спрямовано в спеціальний колодязь. Коли труба, яка має їх відводити, не справляється з об’ємами зливання, колодязь переповнюється. Брудна, смердюча й отруйна для всього живого вода тече просто через поле – там добре видно промиту канаву до річки.

Колодязь біля ЖК “Синергія” не завжди може впоратися з навантаженням, тоді стоки його переповнюють

Орієнтовно до жовтня колір води в Земснаряді майже не змінювався, однак наприкінці осені вода в озері на третину стала темно-сірою – такого ж кольору, якого стає Бучанка після потрапляння до неї каналізаційних стоків.

Тоді ж сталася й масова загибель риби. Чимало її догори черевцями на поверхні води можна було спостерігати з кінця вересня до кінця жовтня. “Я бачив трупи великої риби на воді, але ж чималий відсоток “дохляка” опустився на дно. Скелети дохлої риби, об’їдені птахами, лежали просто вздовж берега водойми. Особливо виразною картина була там, де річка Буча впадає в озеро Земснаряд”, – розповідає Сергій Кочубей – очевидець природнього лиха та голова ініціативної групи “Рибалки Приірпіння”, що опікується захистом названих водойм.

На початку жовтня небайдужі люди повідомили про цю ситуацію на «гарячу» телефонну лінію рибоохоронців. Держінспектори виїхали на вказане місце й справді виявили у воді та на березі неживих судаків, лящів, окунів і навіть сомів – усього майже сотню рибин. Про це тоді ж писав Інформатор БІГ.

У вересні-жовтні в річці Буча та Земснаряді стався масовий мор риби

Щоби встановити причини цього, Київський рибоохоронний патруль направив проби води на експертизу та листи до всіх відповідних профільних служб, зокрема й до Державної екологічної інспекції столичного округу, щоби там відреагували на екологічну ситуацію на Бучанщині та посприяли визначенню причин забрудення води та загибелі водних біоресурсів. Фахівці іхтіопатологічної лабораторії зробили невтішний висновок та припущення. Мешканців водойм убиває низький вміст кисню й токсична дія речовин, що ймовірно потрапили до річки та озера. Адже в усіх взятих пробах води окрім іншого є запах, характерний для стічних вод та нафтопродуктів.

Київський рибоохоронний патруль направив проби води на експертизу та листи до всіх відповідних профільних служб

Щоби отримати остаточні висновки щодо якості води й встановити, чому в ній знизився рівень кисню та загинула риба, мали провести розширені дослідження. Утім жодного додаткового обстеження водойм більше не робили й  жодної відповіді від екологічних служб, до яких Київський рибоохоронний патруль направив листи, й досі немає.

Занепокоєні екологічним станом водойм мешканці Бучі та Ірпеня написали звернення до Бучанської прокуратури за фактом зливавння нечистот у річку Буча та озеро Земснаряд. Справу зареєстрували за номером 6338-22 від 01.11.22, утім її й досі не розглядали.

Представники Ірпінської спілки рибалок через соцмережі зверталися особисто до бучанського міського голови Анатолія Федорука. Відповіді також не дочекалися й дотепер. Усіх небайдужих місцевих жителів, які мають можливість вплинути на ситуацію, просили не стояти осторонь.

Ірпінська спілка рибалок закликала владу й небайдужих жителів регіону звернути увагу на екологічні негаразди

Після всіх вжитих, але безрезультатних заходів, ініціативна група звернулася до Інформатора БІГ. Ми направили журналістські запити до Бучанської районної державної адміністрації, а також до міськрад Бучі та Ірпеня: поцікавилися, чи відомо чільникам про екологічну проблему на річці Буча та озері Земснаряд? І якщо відомо, то яких заходів вжито для усунення загрози природі?

У Бучанській райдержадміністрації відповіли, що громадяни з цього питання до них не зверталися.

У Бучанській районній держадміністрації запевняють, до них щодо забруднення водойм не зверталися

Значно змістовнішою була відповідь від Бучанської міськради за підписом заступника міського голови Дмитра Чейчука. У ній ідеться, що з початком інтенсивного будівництва на території Ірпінської міської громади поруч із озером Земснаряд в охоронну зону річки почали масово вивозити сміття. Будівельні й тверді побутові відходи засмітили значну частину берегової смуги.

До того ж у цьому мікрорайоні Ірпеня, де виросли численні новобудови, цілодобово через каналізаційно-насосну станцію, яка не під’єднана до центральної каналізаційної мережі, постійно зливають каналізаційні нечистоти на заплавні землі. Це призводить до вимирання риби у водоймах, стоїть нестерпний сморід. Шкідливі речовини просочуються в ґрунт і потрапляють у річку Буча.

Каналізаційно-насосна станція не під’єднана до центральної каналізаційної мережі й зливає нечистоти на заплавні землі

Ні забудовники цього району, ні Ірпінська міська рада не вживають заходів, щоби усунути проблему, – заявили в Бучанській міській раді. І висловили занепокоєння щодо поступового знищення водних об’ектів внаслідок діяльності підприємств на території Ірпінської міської ради. Та повідомили, що не раз зверталися до Державної екоінспекції Столичного округу та  Ірпінського міжрайонного управління водного господарства, аби ті вжили невідкладних заходів, відповідно до вимог законодавства. Ішлося про весь водогосподарський комплекс: річка Буча, прилеглі меліоративні системи та гідротехнічні споруди.

Проконтролювати дотриманням законодавства щодо раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів на території озера Земснаряд бучанська влада просила Мінзахист довкілля та природних ресурсів. Зверталися й до колег із Ірпінської міськради щодо дотримання природоохоронного законодавства.

Бучанська міська рада детально розповіла про свої дії щодо запобігання екологічному лиху на річці Буча та Земснаряді

Водночас в Ірпені запевнили – звернень щодо забруднення названих водних об’єктів не отримували. Про це йдеться в листі за підписом першого заступника ірпінського міського голови Андрія Кравчука. А всі приписи Державної екоінспекції виконком Ірпінської міськради виконав.

Ірпінська міська рада твердить, що звернень про забруднення водних об’єктів не отримувала

Жодної згадки про зливання нечистот Бучанською каналізаційно-насосною станцією та про переповнені стоки ЖК “Синергія” у відповідях обох міськрад немає.

Утім біля ТРЦ “Жираф” та в районі ЖК “Синергія” й досі періодично стоїть їдкий сморід і гине риба. І якщо так триватиме й надалі, а до точок зливання додасться ще й нова автомийка, яку добудовують біля мосту, неподалік супермаркету NOVUS, то наслідки можна спрогнозувати:

  • через хімічне отруєння у Земснаряді й далі гинутиме все живе;
  • вода в бучанських колодязях на вул. Набережній та Новояблунській може стати непридатною не лише для пиття, а й навіть на технічні потреби;
  • якщо взимку вода на озері замерзне, то рибі не буде чим дихати. Адже нафтопродукти, про ймовірну наявність яких свідчать результати аналізів, розтікаються по поверхні води тонкою плівкою. Кисень не надходить у воду. Тому активісти й екологи припускають, що коли навесні зійде лід, замість озера громада матиме велику сіру пляму площею приблизно 150 тис. кв. м, яка смердітиме мертвою рибою й гнилими водоростями.

Біля водойм періодично стоїть їдкий сморід

“На Земснаряді ще не так давно соми на нересті були, товстолоби, білі амури, лящі! А зараз зникають навіть пташки біля берега. В екологічні інстанції додзвонитися неможливо! Так на озері може вимерти не лише риба, – загинуть бобри, лебеді, чайки й качки”, – розповідають занепокоєні місцеві рибалки.

Інформатор БІГ не стоятиме осторонь. Про все нове в цій справі, ми обов’язково розповідатимемо – стежте за нашими подальшими публікаціями.

У жовтні місцеві жителі помітили, що колір води в Бучанці та Земснаряді змінився

Восени дохла риба лежала вздовж усього берега, особливо там, де річка Буча впадає в озеро Земснаряд

Через масовий мор риби ініціативна група “Рибалки Приірпіння” забила на сполох

Фахівці іхтіопатологічної лабораторії зробили невтішний висновок за результатами дослідження проб води

Аналізи показали, що мешканців водойм убиває низький вміст кисню й токсичні речовини

У всіх пробах води з Бучі та Земснаряду окрім іншого є запах стічних вод та нафтопродуктів

Стоки від ЖК “Синергія” спрямовано в колодязь, але він не завжди може впоратися з об’ємом нечистот

Коли колодязь наповнюється, нечистоти біжать через край

Від “Синергії” біжить брудна, смердюча й отруйна для всього живого рідина

Стоки вже промили собі канаву до річки просто через поле

Бучанська КНС №4 мала б перекачувати стоки

Біля мосту добудовують ще одну автомийку, а отже стоків у річку може побільшати

Якщо ситуація не зміниться, екологічної катастрофи не уникнути

Раніше Інформатор розповідав про те, як працівники Бучанської міськради долучилися до прибирання вулиць міста, а Ірпінська міська рада дбає про психологічну та освітню допомогу членам громади.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

 

Нагору