Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Готове житло – дороге житло! Проте в БІГ-регіоні завжди можна знайти оптимальний варіант

Купити квартиру – справа затратна й серйозна. А купити її в новобудові та ще й за прийнятну ціну – заморочлива. Однак, якщо шукати наполегливо та вдумливо, знайти необхідне можна.

Інформатор БІГ вирішив трохи полегшити роботу тих, хто наразі наважився придбати за адекватні гроші житло в БІГ-регіоні (Буча, Ірпінь, Гостомель, Ворзель) в уже збудованому будинку або такому, де роботи вийшли на фінішну пряму. Журналісти «Інформатора БІГ» спробували самі напередодні Нового року пройти цей тернистий шлях і придбати найдешевше житло (від 450$ до 550$ за квадратний метр) із щойно збудованого або такого, що вже перебуває на завершальній стадії здачі в експлуатацію. Що ж із цього вийшло?

Насамперед, ми довідались багато цікавого. Наприклад, що ще влітку ринок нерухомості в нашому регіоні одверто депресував. Більше того – його лихоманило. Далася взнаки російська окупація і величезні руйнування житлового фонду. Восени вже з’явилася позитивна динаміка. Аналітика агенцій нерухомості регіону свідчить, що вони, починаючи з вересня, працювали з 20% попиту довоєнного рівня. Ціни, за якими відбуваються угоди на первинному ринку майже такі ж, як і торік в гривні, не в валюті. Під кінець 2022-го відзначається зріст 15-20%.

Ще ми дізналися, що попри доволі велику кількість пропозицій на спеціалізованих ресурсах, насправді великий відсоток (а це більше 50%) забудовників так і не розконсервували свої будівельні майданчики, які зупинилися після 24 лютого. Цікаве спостереження: крупні гравці на ринку житлового будівництва відновлюють роботи на об’єктах вкрай неохоче. Причина – чекають великих державних інвестицій на відновлення зруйнованого житла. Середні (не всі, правда) так само не поспішають заводити будівельну техніку, бо розуміють, що русня зруйнувала дуже багато житла, а крупні забудовники всю програму відбудови не потягнуть самі. А тому чи не єдині, хто зараз відновився і продовжує будувати, це дрібні забудовники. Вони виявилися гнучкими і мобільними. І ризиковими, бо поклалися на вищі сили, ЗСУ, свою інтуїцію та поступове зростання попиту на житло.

Отож, шукаємо. Спочатку, як і всі пересічні українці, скролимо сторінки з актуальними пропозиціями на ресурсах пошуку новобудов: ЛУН.ua, DOM.ria, Besplatka.ua, OLX, Domik.ua

Ірпінь

В Ірпені вартість житла завжди була вища за сусідню Бучу. Такою вона наразі і залишається. Є всього дві пропозиції від забудовників вартістю нижче 500$ за м2. Таке житло пропонують у двох житлових комплексах – «Синергія Сіті» та  «Ібіс». Ми спробували зателефонувати у відділ продажу ЖК «Синергія Сіті», але кілька спроб закінчилися беземоційним голосом автовідповідача – так і не відшукалися вільні оператори для консультації нас, охочих до дешевих квадратних метрів. Можливо, не варто було в суботу та неділю телефонувати? Пізніше, правда, ми все ж знайшли інформацію, що «шара за квадрат» – то пропозиція в будинках, які ще на стадії проєктування або ж незавершеного будівництва. Готових квартир в «Синергії Сіті» ще й близько немає, а от в «Ібісі» усе, більш-менш введене в експлуатацію, дорожче мінімум на третину. Там від 600$ за метр квадратний просять за квартири з  непопулярною поверховістю або іншими особливостями. Ті, що ж в тренді, коштують відповідно…

Один із житлових комплексів будівельної групи “Синергія”

А тепер поїдемо в Бучу. Пропозицій тут менше, але в ціновій категорії, яка цікавить нас (до 500$ за квадрат),  їх  теж дві: «Таунхаус Kampa» від 433 $ та ЖК «Київський» від 434 $. Всі інші – вище нашого критичного мінімуму.

Зрозуміло, що обидва спокусливі варіанти – це не центр. І навіть не близько до нього. ЖК «Київський», наприклад, це ген-ген за зруйнованим орками «Епіцентром». Ясно, що це новий мікрорайон, і до цивілізації там ще далеко. Але квартири можна придбати дешево: 24 480 $ за 43-квадратну “однушку” і 24 871 $ за 57 квадратів двокімнатної. Проте і тут заковика: це теж ціни на квартири, що будуються. А вже готові до ремонту, у частково заселених секціях – від 700$ за квадрат на 9 поверсі…9-ти поверхового будинку. Не дешево. До речі, ціни «Таунхаус Kampa» це теж ціни неготового житла. Ціна хороша, роботи ведуться, однак інформації про терміни готовності ми не знайшли, а мобільні  телефони відділів продажу торочили одну й ту ж фразу: «На даний момент абонент не може прийняти ваш дзвінок». Знаєте, панове забудовники, як бісить ця фраза, коли не можеш отримати інформацію? Отож! І тут питання до вас: а чому б не впровадити на цей час нестабільного, а іноді й геть відсутнього мобільного з’єднання якісь живі чати в месенджерах – в вайбері, телеграмі? Зрештою, це ваша справа. І ви втрачаєте клієнтів.

Гостомель. Одразу про хороше: нам вдалося в комплексі «Таунхаус Гостомель Парк» з-поміж різних цінових варіантів надибати таунхауз за ціною близько 500$ за квадратний метр. Забудовник активно будує і третю секцію комплексу від фудаменту до даху звів за кілька останніх місяців. До цього всього в «Гостомель Парку» можна ще й про відтермінування оплати домовитись. Індивідуально. Поряд парк, зручний виїзд на Київ.

Що ж до інших пропозицій, то привернула увагу така від ЖК «Гостомель Сіті» – 481$ за квадратний метр. Однокімнатна за 14 000 у.о. це досить непогано, але потрібно неодмінно дивитися на планування, місцезнаходження, інфраструктуру і на…готовність. Готових квартир за такою ціною не знайшли. Як і в ЖК «Покровський», «Таунхаус Brickwood House», «Таунхаус Dream House», ЖК «Гостомельські Липки 5», ЖК «Wellness Park», ЖК «Parktown», які пропонують свої житлові метри за ціною від 500 $ до 590 $. Тобто ціни симпатичні, але тільки на стадії будівництва. По мірі готовності житла вони пнуться вгору і досягають 700-800$.

З цікавого, шо побачили на ринку нерухомості Гостомеля: пропозицій таунхаусів у селищі (сподіваємось воно незабаром отримає нарешті статус міста) більше, ніж в Ірпені та Бучі. Певно тому, що перспективних ділянок для забудови там значно більше. А таунхаус це привабливо. Принаймні гамірних сусідів значно менше, своє законне паркомісце і клаптик землі біля оселі.

Ну, і Ворзель. Тут пропозицій  в новобудовах, як кіт наплакав. Квартири від  15 500 грн за м²  пропонує ЖК Гранд Віллас. Це найнижча ціна. Далі йде сегмент від 500 $: ЖК «Victory», «Таунхаус Vorzel Eco Park», «Таунхаус Березовий». З цього переліку зупинимо увагу на ЖК «Victory». У відділ продажу цього комплексу ми додзвонилися. Нам розповіли, що будівництво триває, забудовник один із небагатьох, хто одразу після деокупації відновив роботу на об’єкті, і  за останні пару-трійку місяців вигнав три поверхи. Наразі вже будівельники вже взялися до зведення даху. У 1 кварталі 2023-го цей будинок точно здадуть «під ключ». Ціна на ранній стадії будівництва була від 480$/м2,  зараз від 530$. Десь саме те, що ми шукали. Але одразу хочемо попередити – дивилися ми будівництво в першій декаді грудня і на момент виходу статті ціна може бути іншою.

ЖК «Victory» у Ворзелі

Що ми хотіли купити?

Нагадаємо, шукали ми готове житло вже здане «під ремонт» або таке, що ось-ось добудується. В сегменті “первинки”. Дешеве.  Але зрозуміли, що слово “готове” – в будівельній сфері не є синонімом слова «дешеве».  Навпаки – «готове» означає «дороге». Отож шукачам недорогих квартир потрібно усвідомити одну просту істину: купити готову квартиру із сегменту «первинки» за цінами, які ми намалювали в своїй уяві, НЕМОЖЛИВО. Це ціни лише для житла, в якому входини завтра не відсвяткуєш. І навіть через місяць, два місяці, півроку. А іноді і взагалі НІКОЛИ, бо в купівлі квартир у ще  недобудованих ЖК є  й свої ризики. І їх доволі багато. А тому перед тим як купувати зверніть увагу на:

  • статус земельної ділянки, де зводиться будинок;
  • чинність містобудівних умов та обмежень, виданих органами місцевого самоврядування;
  • присутність дозволів від ДАБІ;
  • реноме та історію забудовника.

Це не все, але основне. Взагалі шукати квартиру, а ще й дешеву квартиру, справа запаморочлива. З нею не всі впораються. Навіть в елементарних юридичних питаннях вам знадобиться допомога фахівців. Самі не ухвалюйте рішень, бо навіть дешевого житла можете не купити.

А взагалі – все буде добре…

Раніше Інформатор БІГ робив огляд цін на оренду квартир в Ірпені, Гостомелі та Бучі.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Лесь Дерев’янко, Лілія Нємченко

Нагору