Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

26 лютого в Україні відзначають День спротиву російській окупації Криму

Указом Президента України Володимира Зеленського у 2020 році, 26 лютого офіційно визнали Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

Саме тоді, у лютому 2014 року, практично 15 тисяч активістів звучали єдиним голосом. Зараз разом із ними звучать мільйони інших голосів з усіх куточків нашої держави та світу.

Росія точно не очікувала побачити тисячі активістів під кримським парламентом 26 лютого. Не очікувала українські стяги та стяги кримських татар і точно не передбачила такої сили спротиву громадян України. Тому їй довелося йти звичним терористичним шляхом – вводити регулярні військові формування на український півострів. Все ж, 26 лютого запам’яталося гучним і холодним, але потужним та єдиним.

Спротив не покидав окупований півострів протягом 9-ти років. Від мітингів до одиничних демонстрацій, від акцій протесту до героїчних вчинків українських військових, яким попри загрозу, вдавалося тримати оборону флоту та навіть забрати деяку військову техніку від загарбників. Це була не лише окупація, що вже було безпрецендентним явищем для Європи у ХХІ столітті, це був початок війни.

Неймовірні громадяни нашої держави боролися і продовжують боротися, не маючи жодних компромісів щодо своєї ідентичності та територіальної цілісності нашої Батьківщини. У 2014 році росія спробувала забрати не лише територію, а й наших людей. Та попри її “неоколонізаторську” політику, Крим був українським. І завжди таким буде.

Підпільні рухи опору, українські та кримськотатарські активісти кожного дня нагадують окупантам, що їм в Криму місця немає. Красиво палають автівки з наліпками рашистської символіки, стіни обростають українськими написами, у різних містах з’являються жовті стрічки та літера “ї”, легко знаходиться всі необхідні дані про колаборантів та воєнних злочинців.

Інформаційна боротьба, розповсюдження листівок, висвітлення правдивих подій на окупованому Кримському півострові, прослуховування української музики, вигуки “Слава Україні” – те, що нормально для демократичної країни, у росії вважається “тероризмом” та “екстремізмом”. Велика шана кожному громадянину, який продовжує боротьбу попри погрози, кримінальні переслідування та незаконні вироки окупаційних судів.

Знаємо, що перемога України вже зовсім скоро, але вона неможлива без вільного Криму. Адже з його окупації почалася війна, його звільненням вона й закінчиться. Крим – це Україна!

Тисячі активістів під кримським парламентом 26 лютого 2014 року

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що Володимир Зеленський звернувся до українців у річницю повномасштабного вторгнення рф в Україну, 24 лютого, як і рік тому, президент України записав звернення до нації щодо війни з окупантами.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Руслан Семенець

Фото: Telegram Zelenskiy / Official

Відео: Мінреінтеграції

Нагору